Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiowoensdag, 3 januari 2007

Burgemeesters bezorgd
Ouders van drankjeugd aangepakt
Wergea - Het probleem van overmatig drinkende jeugd is nog te weinig het probleem van hun ouders. Daarover waren verschillende Friese burgemeesters het eens in hun nieuwjaarstoespraak. In Noordoost-Fryslân, maar ook in Boarnsterhim, worden bij drankmisbruik of overlast door jongeren straks ook de ouders op het matje geroepen.
,,Jonge mensen in onze gemeente gaan zich te veel en op te jonge leeftijd te buiten aan alcohol”, zei burgemeester Schadd-de Boer van Boarnsterhim in Wergea. ,,Het kan niet anders dan dat dat de gezondheid schade toebrengt, maar het heeft ook vandalisme, overlast, kortom, criminele activiteiten als gevolg.”
Schadd vindt het de hoogste tijd dat daarbij ook de ouders op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken. ,,Ook ouders moeten betrokken worden, alleen dan kan het overmatig alcoholgebruik door jongeren effectief worden aangepakt. Te vaak geven ouders nog het verkeerde voorbeeld. Zij zijn ook vaak zeer verbaasd over het drankmisbruik van hun kind.”
Het was de burgemeester vooral te doen om de groep van twaalf tot zestien jaar, die buiten het blikveld van de jeugdhonken drinken. De bierkraan daar dichtdraaien is dan ook geen oplossing. ,,Het zijn de jonge pubers die thuis indrinken. Er zijn jongeren die slapend op de weg worden gevonden”, aldus Schadd na afloop. Reden voor de gemeente om met politie, jongerenwerk en de scholen zowel de jongeren als hun ouders gericht te benaderen.
De burgemeesters Bilker (Kollumerland) en Aalberts (Dantumadeel) brachten in hun toespraken alcoholmisbruik in verband met de recente overlast door jongeren, bijvoorbeeld in Zwaagwesteinde. ,,In één van onze dorpen hebben we rond de feestdagen extra toezicht ingezet. Kinderen in de basisschoolleeftijd en jonge tieners staan tot laat in de avond bier te drinken, spelen met levensgevaarlijk vuurwerk en hebben als extra kick marihuana op zak”, aldus Aalberts. ,,Spreek ik ouders erop aan, dan zijn ze verbaasd en verongelijkt.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties