Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 10 januari 2007

‘Soaking waait over uit Noord-Amerika

Toronto/Leeuwarden - Er is onder christenen een nieuw begrip uit Noord-Amerika overgewaaid: ‘soaking’ (spreek uit: soking). Dat betekent letterlijk: doordrenkt worden. In dit geval doordrenkt worden van Gods Geest. Het is iets anders dan bidden. Het is je in alle rust openstellen voor de Heilige Geest.

DIRK VISSER
De nadruk ligt op rusten tegenover strijden in gebed. Het is een spirituele, emotionele en fysieke houding waarin de mens zich openstelt voor Gods Geest. Het kan in een kerk, in een groepje of in het eigen huis. Aanbiddingsmuziek kan helpen om de ziel tot rust te brengen zodat de mens dichter bij God komt.
Waar ‘soaking’ precies is ontstaan, is onduidelijk. In ieder geval vond het ook plaats in de bekende Toronto Airport Christian Fellowship (TACF). Deze gemeente werd in 1988 opgericht door de vroegere zakenman John Arnott en zijn echtgenote Carol. Aan het begin van de jaren negentig vond de gemeente een definitieve behuizing in de buurt van het vliegveld van Toronto, waar de gemeente haar naam aan heeft ontleend. De TACF sloot zich aan bij de internationale evangelische Vineyard-beweging. Binnen de TACF-gemeente ontstond in 1994 de zogenaamde Toronto-zegen, waarbij sommige mensen luid lachend, huilend of brullend als een dier zich op de grond laten vallen als teken van aanraking door de Heilige Geest.
De excessen in deze gemeente gingen John Wimber, directeur van Vineyard Ministries, te ver. In 1995 volgde er een breuk met de kerk bij het vliegveld, waarna John Arnott zich aansloot bij een ander verband van charismatische kerken, Partners in Harvest. Overigens lijkt de meeste aandacht voor de Toronto-zegen, die vooral in charismatische kringen aanhang vond, al weer voorbij te zijn. Zo luidruchtig als de Toronto-zegen was, zo centraal zijn stilte en rust bij ‘soaking’. Op de website van het Soaking gebedscentrum in Den Haag wordt het zo beschreven. ‘Dus ik ga gewoon maar zitten of liggen met mijn verstand op nul? Nee!! Richt je hart en gedachten op Jezus. Laat aanbidding in je oprijzen en geef jezelf aan Jezus. Als je afgeleid wordt, richt je dan gewoon weer op Jezus. Herinner jezelf eraan dat je ligt te soaken en luister naar de muziek.’
Kwartier
Het soakingcentrum, gevestigd in de charismatische Christengemeente in Den Haag, is verbonden met de TACF. Het duurt minstens 15 minuten voor je je gedachten een beetje tot rust kunt laten komen. Dus je moet in ieder geval een half uur soaken. Hoe langer, hoe beter. En hoe meer je je ontspant, des te meer kun je ontvangen. En wanneer weet je dat de Heer klaar met je is? Hoe meer je soakt, hoe makkelijker het wordt om te weten wanneer je kunt stoppen. Je voelt je prettiger, lichter en de zalving is weer gestopt. Bij het soaken mag je zitten of liggen, wat maar het prettigste is. Het gaat erom tot rust te komen. Het hart moet aandachtig en nederig zijn voor God.
Waaraan kan de mens weten dat soaken goed voor hem is? Veel mensen voelen direct de gevolgen na het soaken. Zoals een hernieuwde liefde voor de Heer, een verlichting van een zware last, nieuwe energie, licht als een veertje, vrede. Ook de gevolgen op langere termijn worden duidelijk: lichamelijke en innerlijke genezing, heiliging. En als de soakende mens nu in slaap valt? Dat is ook goed, zegt het Haagse soakingcentrum. ‘Diepe, door de Heilige Geest gegeven slaap is goed voor ons, vooral als we een moeilijke tijd hebben of gestresst zijn.’ Verwezen wordt naar Genesis 2:21 en 15:12, Daniël 10:8-10 en Lucas 9:32.
Mariatijd
Het oecumenische Bethesdacentrum bij Ottawa in Canada, dat sinds 2003 soaking-bijeenkomsten houdt, noemt soaking het luisterende deel van het gesprek met Jezus. We zijn heel goed in vragen, maar zijn we dat ook in ‘ontvangen’? Een van de obstakels om God te ontmoeten is dat we daar zo hard naar streven. Gods antwoord op al onze activiteiten is ‘Relax’. In Psalm 46:10 staat het zo: ‘Wees stil en erken dat ik God ben’. De enige manier om God te leren kennen is door vrede en innerlijke rust. Dan is er de tweestrijd tussen Martha en Maria in ons. Net als Martha willen we wat dóén. Maar soaking is ‘Mariatijd’. Het gaat er niet om dat wij iets door onze inspanningen kunnen bereiken, maar het gaat om dat God werkzaam in ons is. En hoe meer we zelf bewust worden van Gods aanwezigheid in ons, hoe meer de mensen om ons heen dat merken, zegt het Bethesdacentrum.
Mensen die in Gods nabijheid aan soaking hebben gedaan, hebben een diepgaande verandering in hun leven ervaren, aldus John en Carol Arnott. ,,Hun huwelijken werden geheeld, angsten, depressies en ziektes verdwenen en het leven van veel mensen is ten goede veranderd.” De Arnotts hebben een visioen. In de eerste plaats de opbouw van Soaking Prayer Centers over de hele wereld. In de tweede plaats dankzij deze gebedscentra een miljoen mensen met Gods liefde in aanraking brengen. Daar werken ze hard aan. Voor 60 Canadese dollars (ruim 40 euro) is er een Soaking-pakket verkrijgbaar met twee dvd’s of video’s over het opzetten van een gebedscentum, een cd met muziek en een ingelijst certificaat zodat anderen weten dat hier een officieel Soakng Prayer Center is gevestigd.
Er zijn cursussen, seminars, conferenties. Behalve veel muziek-cd’s biedt de TACF ook een soaking-deken met het officiële logo. Helemaal luxe zijn de cursussen op een cruiseschip dat over de Caribische zeeën vaart. Ruim duizend mensen kunnen zich daar een week lang op vele manieren vermaken, maar ook een soaking-cursus volgen. Uiteraard behoren ook John en Carol Arnott tot de sprekers. (De volgende cruise is begin februari.)
Volgens hun voorlopige programma treden ze dit jaar verder op in Noorwegen, Japan, Verenigde Staten, Canada, Filippijnen, Indonesië, Nederland (13-15 september), Engeland, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. De TACF-organisatie heeft inmiddels 90 mensen in vaste dienst. In 2004 bedroegen de inkomsten ruim 7,5 miljoen Canadese dollar, ongeveer 5 miljoen euro.
Renate Sörensen van de Real Life-evangelisatiewebsite noemt soaken ,,leren rusten in God”. Veel mensen die in Toronto zijn geweest en sindsdien elke dag soaken, ervaren grote wonderen in hun leven. ,,Wil jij dat ook? Wil je dat jouw land verandert? Wil je MEER van God? Wordt dan een echte ‘Soaker’, doordrenkt van Jezus.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 3


Reacties:

Soaken is niets mis mee. Alleen niet op een new age matje en muziek maar
lekker stil worden voor Gods aangezicht en de bijbel lezen (vast voedsel)
Nederland kent genoeg melk christenen (ervaring christendom). Bij een
zuchtje wind valt dan je geestelijk huis wel in.

Sander, Almelo - vrijdag, 26 januari 2007


Precies! De binnenkamer; dat is waar het met "soaken" om gaat. En dat
zulke zaken uit Amerika overwaaien is niet zo verwonderlijk. Geestelijke
vernieuwingen stuiten daar op minder weerstand dan in Europa, waar de
vrijheid in de Geest in het verleden meestal in de kiem gesmoord werd.
Vandaar dat de nieuwe wijn uit Amerika of Canada komt. Maar nieuwe wijn
vereist nieuwe zakken...

Soaken is overigens niets nieuws. Werd al gepraktiseerd door de
kerkvaderen en allerhande mystici. Meditatie en contemplatie zijn de meer
bekende termen, maar die staan ook al weer onder verdenking...

Marijn Burkunk, Doorn - vrijdag, 26 januari 2007


Beste mensen,
Van alles komt over waaien uit Amerika het land van de godsdienst fabriek
kanten ,blijf bij het eenvoudige lees de Bijbel en ga bidden in je binnen
kamer, Groeten Jan

Jan, aalten - vrijdag, 12 januari 2007


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties