Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurvrijdag, 2 maart 2007

Reconstructie werk Folkertsma uitgegeven
Leeuwarden - Het werk Mei Snare en Tonge van de Friese componist Paulus Folkertsma (1901-1972) wordt binnenkort in druk uitgegeven, zodat het goed toegankelijk is voor koren in Fryslân. Dat heeft de Paulus Folkertsma Stichting gisteren laten weten. De compositie op teksten van Gysbert Japix is op basis van een geluidsopname uit 1966 gereconstrueerd door musicus Johan Bijhold. De originele partituur is na de eerste uitvoering in de jaren zestig spoorloos verdwenen.
Een deel van het werk werd in 2003 al door Bijhold gereconstrueerd als pianopartituur, voor de Sing-in van het Friesch Dagblad. Het werk werd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de krant toen eenmalig opgevoerd door een ad hoc koor, met pianobegeleiding van Bijhold. De Paulus Folkertsma Stichting heeft Bijhold vervolgens de opdracht gegeven de orkestpartituren verder te reconstrueren, zodat het werk makkelijker uitvoerbaar wordt voor koren. ,,De pianoreconstructie uit 2003 kon alleen maar door Bijhold zélf worden gespeeld, omdat hij het werk zo goed kende”, aldus Helga Folkertsma-Khek. ,,Hij heeft Mei Snare en Tonge nu verder uitgeschreven voor strijkkwartet.”
De handgeschreven partituur wordt op 14 maart in Aldeboarn overgedragen aan de Folkertsma Stichting die momenteel in gesprek is met een uitgeverij om het werk in druk te laten verschijnen. ,,Dat moet op korte termijn gaan gebeuren.” Als de gesprekken op niets uitlopen, overweegt de stichting het werk zelf uit te geven.
Het is de bedoeling dat Mei Snare en Tonge in oktober voor de derde keer in de geschiedenis wordt opgevoerd. ,,Daarvoor zijn we in gesprek met met een professioneel gezelschap”, aldus Folkertsma-Khek. ,,Het is de bedoeling dat er tegen die tijd ook een cd-uitgave van het werk wordt uitgegeven.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties