Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportvrijdag, 2 maart 2007

Utrechter keert vanavond terug naar Leeuwarden, maar nu als trainer van FC Dordrecht
Cambuur vond het succes niet, Gert Kruys wel
GERARD BOS
Leeuwarden - Het was in het voorjaar van 2002 dat Gert Kruys en Cambuur Leeuwarden nog vóór het begin van de nacompetitie uit elkaar gingen. Na bijna vier jaar gingen beide partijen hun eigen weg, op een moment dat Cambuur nog bij de top van de eerste divisie hoorde. De resultaten van de Utrechter als trainer bleven daarna goed, die van Cambuur verslechterden alleen maar. Als trainer van FC Den Bosch en De Graafschap keerde Kruys al enkele malen terug in het Leeuwarder stadion. Vanavond doet hij dat met FC Dordrecht. En als het een beetje meezit, verlaat hij de Friese hoofdstad met een cadeautje: de vijfde periodetitel.
Het zou een leuk presentje zijn voor de nu 45-jarige oefenmeester. Maar hij is de afgelopen jaren nog nooit met lege handen uit het Cambuur-stadion vertrokken, klinkt het opgewekt. ,,Er waren elke keer een paar supporters waarvan ik een presentje kreeg. Hartstikke leuk.” Het is maar één van de vele positieve herinneringen die Kruys bewaart aan zijn dienstverband bij de Leeuwarders.
Lang hoeft hij niet na te denken over alle herinneringen aan Cambuur. Met enthousiasme kijkt Kruys terug op de tijd dat hij met de Leeuwarders nog een belangrijke rol speelde in het betaalde voetbal, waar de club inmiddels verworden is van slapende reus tot grijze muis. Dat gaat de oud-trainer aan het hart. ,,Je houdt toch binding met een club waar je gewerkt heb, dat heb ik met alle clubs. De ontwikkelingen bij Cambuur ben ik altijd met buitengewone interesse blijven volgen. Het is toch de club waar ik mocht debuteren als hoofdtrainer in het betaalde voetbal, dat vergeet je niet zo snel.”
Veel spelers uit de tijd dat Kruys trainer was in Leeuwarden, zal hij vanavond niet ontwaren. Alleen Ale Geert de Vries en Marinus Dijkhuizen hebben met hem gewerkt. ,,Ale Geert, een mooi mannetje is dat”, lacht de trainer van FC Dordrecht als de naam van de Leeuwarder reservegoalie valt.
De Vries memoreerde gisteren na de laatste training zelf al even aan Kruys. De doelman is niet vergeten dat de coach hem op 3 november 2001 liet debuteren in het betaalde voetbal. De Vries, toen nog als amateur in dienst bij Cambuur, mocht in Maastricht tegen MVV keepen in plaats van Cees Pauwe, die eerder die week tijdens de training een verrekking aan de kniebanden had opgelopen.
Dijkhuizen en Kruys werkten bij Cambuur niet lang samen. ,,Ik heb hem één jaar als speler meegemaakt”, weet Kruys. Het was in het seizoen 1998/1999. ,,Een heel goed jaar voor Dijkhuizen. Met zijn goede spel verdiende hij een mooie transfer naar FC Utrecht.”
De oefenmeester kan zich Peter de Roo ook nog goed voor de geest halen. De huidige technisch manager van Cambuur speelde onder het bewind van Kruys bij de Leeuwarders op het middenveld.
Dat er aan Leeuwarder zijde verder geen ‘bekenden’ van Kruys aan de aftrap verschijnen, wil niet zeggen dat hij de Leeuwarders onderschat. Volgens de oefenmeester is het kunstgrasveld niet in het voordeel van Dordrecht - de ploeg trainde deze week wel op kunstgras - en is Cambuur een ploeg die met een overwinning op RBC (2-1) bewees dat het een ploeg is die nog best lastig kan zijn voor de topploegen in de eerste divisie.
FC Dordrecht hoort inmiddels bij dat rijtje topploegen. Negen duels voor het einde van het seizoen staat de ploeg derde en is een plaats in de play offs zo goed als veilig gesteld. Bovendien lonkt het feestje van een periodetitel, hoewel FC Zwolle dan onderuit moet gaan tegen FC Den Bosch. ,,De play offs halen zou een stunt zijn.”

Sfeerloos clubje

Over zijn ploeg en de club niets dan lof, vindt de trainer. ,,Het team is hartstikke jong. We spelen goed voetbal. Ik wil aanvallend spelen, dat weten mensen ook van me. Het lukt aardig.” De club Dordrecht leeft als nooit tevoren. ,,Er komen nu bijna drieduizend man op een wedstrijd af.” Sfeerloos of ‘lelijk eendje’; Dordrecht is zulke typeringen ontgroeid. Ook dankzij de inbreng van Kruys. ,,Ach”, glimlacht hij. ,,Het is me hier 1000 procent meegevallen. Ik heb het goed naar mijn zin.”
Gert Kruys laat zich als oefenmeester langs de zijlijn nooit onbetuigd. Bij welke club dan ook. Vanavond zit hij weer eens in de dugout van Cambuur Leeuwarden: als trainer van FC Dordrecht, dat in Leeuwarden goede kans maakt om de vijfde periodetitel te winnen. Foto: ANP

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties