Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2007

Kerkenraad Drachten: geen discussie over preekvrijheid
Drachten - De wijkkerkenraad van de Oase heeft ds. Ernst van Gulik geen preekverbod, maar het advies gegeven om niet voor te gaan in de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland. Dat heeft de kerkenraad gisteren laten weten in een verklaring. Ze blijft op het standpunt dat ze gerechtigd is om van haar predikant te vragen om op dit moment niet in dat kerkgenootschap voor te gaan. ,,We achten het het beste om even pas op de plaats te maken, gezien alle gevoelens die er leven. We vinden dat we als kerkenraad zo’n advies kunnen uitbrengen, maar een verbod opleggen dat kan natuurlijk niet”, aldus scriba Pieter Offringa in een toelichting.
,,Wij hebben dit advies als kerkenraad genomen en daar staan we achter. Je weet nooit hoe de zaken in de toekomst veranderen.” Ds. Van Gulik had een preekbeurt staan in de vGKN-gemeente van Boornbergum maar zei die, na het besluit, van zijn eigen kerkenraad af.
‘De kerkenraad van de Oase vond in januari - gelet op de voorgeschiedenis - dat onze predikanten er beter aan deden om niet meer voor te gaan in de vGKN en heeft dit onjuist genoemd. Echter: dit is volgens de kerkenraad geen verbod - dat kan ook niet - maar moet uitgelegd worden als een advies aan onze predikanten. Zoals bekend betreurt ds. van Gulik bovengenoemd advies ten zeerste. Er is echter geen sprake van dat er over deze kwestie een conflict zou zijn binnen de kerkenraad van de Oase, aldus de wijkkerkenraad. De wijkgemeente Oase kiest hiervoor omdat het niet meegaan van bepaalde vGKN-gemeenten in de PKN-kerkfusie tot veel onrust heeft geleid in Drachten en omgeving. Om die reden mocht ook ds. Van Harten-Tip niet voorgaan in een dienst in de Oase in Drachten, zo bepaalde de Algemene Kerkenraad.
Afgelopen woensdag heeft de wijkkerkenraad nog indringend gesproken over de kwestie. ,,Ds. Van Gulik conformeert zich aan het advies van de kerkenraad, hoewel hij het daar wel moeilijk mee heeft, omdat hij er zelf anders in staat”, zegt de scriba. Als Van Gulik er wel voor zou kiezen om toch in een vGKN-gemeente voor te gaan, heeft dat geen gevolgen, benadrukt Offringa.

Veel reacties

De Drachtster predikant en de kerkenraad kregen de afgelopen week veel telefonische reacties. De kerkenraad heeft mede gereageerd omdat predikanten en gemeenteleden uit Drachten werden aangesproken op het feit dat ze ‘uit die gemeente komen waar een preekverbod wordt opgelegd’. ,,We vonden dat het beeld enige nuancering behoeft. De wijkkerkenraad en ds. Van Gulik hebben een hele goede, harmonieuze verstandhouding. Daarin is niets veranderd.”
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties