Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Dossiermaandag, 12 maart 2007

De ongelooflijke prestaties van oom Alex en Dirk Kuijt
MIK SCHOTS
Tom Egbers stond vorige week woensdag als een opgetogen kind naast zijn favoriete oom Alex. Alsof die de opvolger was van Steve Mokone, de exotische briljant van Heracles uit de jeugd van Tom. Dat Alex een vreemde taal sprak, gaf een extra dimensie waar Tom ons graag deelgenoot van wilde maken: zou die grandioze oom Alex zijn schier onmogelijke kopdoelpunt tegen de giganten van Arsenal misschien in het Portugees willen beschrijven? Nu zouden we eens wat beleven, zag je hem denken. In het Portugees, stel je voor!
Tom huppelde nog eens om hem heen. Het was me allemaal wat. Had oom Alex PSV helemaal naar de kwartfinale gekopt. Terwijl hij eerst zo ongelukkig was geweest de bal in eigen doel te tikken. Kon hij niks aan doen, echt niet, maar dat had het juist dubbel zo vervelend gemaakt.
Moest PSV toch al tegen dat machtige Arsenal, kreeg uitgerekend die goeie oom Alex de bal verkeerd tegen zich aan. Gelukkig had dat bovenaardse krachten in hem opgewekt. Wat een ongelooflijke prestatie. Hoi hoi. Weet je wat, dacht Tom, oom Alex verdient het gewoon dat ik ook nog iets in het Portugees tegen hém zeg.
Toen PSV-perschef Pedro Salazar de verbijsterde Alex weer wegleidde en hem onderweg uitlegde dat Tom zijn best had gedaan om hem in zijn eigen taal heilig te verklaren, moest Tom nog helemaal tot zichzelf komen. Waar had hij Youri nou toch gelaten? Die kwam vlak naast hem net overeind en trok zijn gezicht weer in de plooi om Toms enthousiasme gepast tegemoet te treden. Ja Tom, het was een goede prestatie van PSV tegen het rijke Arsenal, ook al ontbrak Van Persie, speelde Henry zijn speelminuten op minder dan halve kracht en miste Fabregas een enorme kans vlak na de eigen goal van Alex.
En ja Tom, Alex speelde inderdaad een puike partij. Zoals het een Braziliaanse international betaamt, zou je bijna zeggen. Maar, voor de goede orde, PSV had de Champions League nog niet gewonnen met het bereiken van de kwartfinale.
Na de uitschakeling van Barcelona door Liverpool vroeg een NOS-interviewer vol ongeloof aan Dirk Kuijt: ‘Jij blíjft maar gaan, hè?’ Ja, dat moest Dirk toegeven. Hij was onophoudelijk blijven jagen op zijn tegenstanders en had daarmee een flinke bijdrage geleverd aan het resultaat: een kleine nederlaag die Liverpool langs het technisch superieure Barcelona loodste. Net als zijn collega’s, die ook allemaal fanatiek bleven jagen. Dirk vergat erbij te zeggen dat het niet vreemd is dat je zo een sterker team uitschakelt. Niets is voor een technisch betere ploeg zo naar als een tegenstander die als een strontvlieg niet van opgeven weet. Gek worden paradepaardjes van types als Dirk Kuijt. Of Bellamy. Of de rest van Liverpool. Of het gedisciplineerde PSV.
Zo worden ook de Ajax-spelers tegenwoordig gek van hun tegenstanders. Dat Ajax vroeger in de Nederlandse competitie bij wijze van spreken al met 1-0 voorstond als de ploegen in De Meer het veld op kwamen, lag niet aan de Ajacieden zelf maar aan de tegenstanders die zich lieten intimideren. Sinds die tegenstanders daar niet meer aan meedoen, kan een club als Heerenveen in de Arena gewoon winnen. Heerenveen komt namelijk naar Amsterdam om die Ajacieden lekker aan te pakken.
Met die wetenschap dreigt een uitwedstrijd tegen FC Twente een regelrechte ramp te worden voor een Ajax-coach. Die beseft dat Ajax bij aanvang al met 1-0 achter staat. En anders na een minuut of tien wel, zoals trouwens tegenwoordig bijna in elke wedstrijd. De enige remedie is de rollen om te draaien en de jongens ongenadig hard te laten werken. Misschien dat dan voor een verrassing gezorgd kan worden.
Verrassingen van PSV in de Champions League zijn verder uitgesloten met Liverpool als tegenstander, omdat beide ploegen gedisciplineerd knokken. Niet iets om je op te verheugen als je van mooi voetbal houdt, maar wel leuk voor de nabeschouwing. Hoewel oom Alex vanwege zijn blessure niet meer in eigen taal geëerd kan worden. Dan maar Kuijt in het Nederlands.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties