Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 12 maart 2007

‘Ouwe rot’ Tonnie Teuben (41) verrast in eerste klassieker noordelijke clubcompetitie
Friese clubs tellen niet mee in Groningen
BRAM BURUMA
Groningen - Winnaar Bert Lip uit Haaksbergen was nog niet eens geboren toen Tonnie Teuben uit De Knipe in 1985 in Kootstertille al zijn eerste wielerkoers won bij de amateurs, maar in de Ronde van Groningen zaten beiden zaterdag wel in de kopgroep. Teuben werd uiteindelijk zevende, maar de nu 41-jarige coureur was in het shirt van WV Drachten wel de eerste Fries. Tegelijk werd duidelijk dat zowel de club uit Drachten als Otto Ebbens (Zwaagwesteinde), De Friesche Leeuw (Leeuwarden) en Olympia uit Heerenveen bij de start van het wielerseizoen een maatje te klein zijn voor de noordelijke clubcompetitie.
Jan-Hendrik Westra (Ureterp) deed 100 kilometer mee voorin. Hij sprokkelde in het shirt van Otto Ebbens op de dertiende plaats nog punten bij elkaar en van De Friesche Leeuw haalde alleen Nathan Lootsma de finish. Van de Friezen in ‘buitenlandse dienst’ pakte Hidde van Nuil (Appelscha) als twintigste kostbare punten voor WSV Emmen. Jildert Boersma en Rutmer Faber (Easterwierrum) kwamen in het shirt van De Peddelaars Hoogeveen samen met Willem-Sytse Sipkema (Akkrum) voor De Meteoor Assen-Roden in de achterhoede op vier minuten na de winnaar binnen.
Na 159 kilometer door het vlakke Noord-Groningse land reden twintig man ruim twee minuten voor de rest uit, maar Teuben zat als eenling in de tang tussen drie renners van de Noordelijke Wie-lervereniging Groningen (Mathijs Groeneveld, Pim van den Berg en Herman Spijkerman) en RTV Oldenzaalse OWC met Steven Peters, Roel de Vries en Gerben Nijmeijer. De Fries zorgde er vlak voor Groningen voor dat uiteindelijk nog een elftal overbleef, maar moest in het zicht van de finish toch passen, toen Bert Lip (Haaksbergen), Steven Peters (Losser) en Florian Smits (Amsterdam) en thuisrijder Mathijs Groeneveld nog een keer aan de haal gingen.
Uiteindelijk was Bert Lip de snelste sprinter en voor de 21-jarige universitair student was het de eerste zege. De twintig jaar oudere Tonnie Teuben kwam als zevende over de streep. ,,It gong goed. Allinnich yn it begjin ried ik efter de feiten oan, mar letter koe ik de wedstryd sels mei bepale en dat joech in hiel goed gefoel. Spitich dat ik yn ’e lêste kilometers krekt net mear oanpikke koe.’’
Taeke Oppewal, die bij Drachten samen met oud-renner Tim Hiemstra renners op moet leiden, haalde trainingsmaat Teuben er bij als wegkapitein. Teuben, die al meer dan vijftig overwinningen bij de amateurs achter zijn naam heeft, ziet het nu als een uitdaging om jonge coureurs op te sturen in de wedstrijden. Voorlopig is er niemand meer van de ploeg die Teuben kon volgen, al hield Sieger Haakman in de openingsklassieker nog lang stand. ,,Ik haw der mear foar traind as de ôfrûne tsien jier en dan is it moai dat dat drekst rissultaat jout’’, zei Teuben.
Zover kwam het niet, maar Teuben pakte voor zijn club wel als enige punten. Van Otto Ebbens kon alleen Jan Hendrik-Westra (27) uit Ureterp echt meedoen, hij werd dertiende. Zijn club had nog vijf man op papier, maar daar kon al een streep door worden gezet nog voordat de wedstrijd echt begon. ,,Ik wol dy jonges wol graach helpe, mar sy moatte wol sels fytse. Ik wachtsje net’’, zei Westra.
Op routine kon alleen Nathan Lootsma op de 29ste plaats punten pakken voor De Friesche Leeuw. Ploeggenoot Ronald Bijma ging een week eerder in de Ster van Zwolle hard onderuit, zodat hij in Groningen niet kon starten. Lootsma toonde zich tevreden, omdat hij amper hersteld was van een griepaanval. In het eerste uur zat de Leeuwarder nog voorin, maar kreeg toen een inzinking. Nadat Lootsma de inhoud van de maag aan de berm had toevertrouwd, kon hij weer aansluiten en finishte in wat er over was van het peloton op vier minuten van de winnaar. Olympia werd er al in de eerste kilometers af gereden, zodat het met nog vier wedstrijden voor de club uit Heerenveen in de competitie al moeilijk wordt voor de finale op 9 september in Dalen.
Bert Lip uit Haaksbergen heeft na 159 kilometer in Groningen alle reden om te juichen, het is zijn eerste zege. Rechts komt Steven Peters net tekort en de derde plaats is voor Florian Smit. Foto: Eilert Lubbers
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties