Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Cultuurmaandag, 12 maart 2007

Enthousiasme en grote inzet bij Animato
JACK FRÖLICH
Het theaterkoor Animato viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan en dan moet je als vereniging eigenlijk wel groots uitpakken. Dat heeft Animato dan ook gedaan met de operette Eine Nacht in Venedig van Johann Strauss Jr. waarvan de premières in 1883 in Berlijn en natuurlijk ook Wenen plaatsvonden.
Animato is vijftig jaar geleden begonnen met het geven van concerten, later werden het zangspelen met pianobegeleiding en vanaf 1972 werden er volledige operettes en musicals uitgevoerd. Vooral de laatste jaren stond bij Animato de musical centraal. In de jubileumvoorstelling werd er toch weer teruggegrepen naar de oude liefde: de operette. Het was een operette met de bekende ingrediënten als liefdesaffaires, misverstanden, standsverschillen enzovoort. Ook een operette waar je goed kunt uitpakken in kleurige kostuums en decors. En dat heeft Animato gedaan, het decor zag er voortreffelijk uit met prachtige beelden van de Rialtobrug en de skyline van Venetië. Het was duidelijk te zien dat hier met grote inzet en met veel fantasie aan gewerkt is.
Animato is weliswaar een amateurvereniging, maar een vereniging met veel kwaliteit. Dat was vrijdagavond in De Harmonie in Leeuwarden duidelijk te constateren met de fantastische prestatie die het koor leverde.
Naast zingen moet het koor kunnen dansen, acteren en figureren. Animato mag trots zijn dat zij deze moeilijke combinatie van acteren en zingen met zoveel elan bracht. Opvallend was de goede koorklank en de zuiverheid, zelfs de meerstemmigheid bleef op de meeste plaatsen overeind. Natuurlijk waren er ook momenten van onzekerheid, onzuivere inzetten, maar dat deed aan het geheel geen afbreuk.
Het Nieuw Philharmonisch Orkest, dat bestaat uit professionele musici, had een groot aandeel in het geheel. Het orkest zorgde onder leiding van Johan Huitema voor een voortreffelijke begeleiding. De regie van Dick van Ommen was eveneens zeer bepalend voor de uitvoering. Er was steeds beweging op het toneel, ook wanneer de koorleden als figuranten dienden.
Sander Boonstra als Caramello, barbier van de hertog, was als het ware de spil van het geheel. Hij liet nog wel even merken dat hij dit jaar de finale had bereikt van het NCRV-programma Una Voce Particulare. Hij speelde en zong uitstekend en bracht met zichtbaar enthousiasme een vertwijfelde, maar ook komische Caramello op de planken. Janet Rienks was zijn tegenspeelster, het vissersmeisje Annina. Ze was gracieus, mooi en ondeugend. Ook haar heldere sopraan maakte dat het een lust was om haar te horen zingen en te zien spelen. Toch mogen de andere solisten niet worden vergeten. Zij maakten met elkaar van Eine Nacht in Venedig een prachtig geheel.
Voorstelling: ‘Eine Nacht in Venedig’ door Animato
Plaats: De Harmonie, Leeuwarden
Belangstelling: 750 bezoekers

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties