Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkmaandag, 12 maart 2007

‘Emoties: een hele reis’

Leeuwarden - De komische soap Miljardair zoekt vrouw zorgde voor veel hilariteit en herkenning onder de ruim 1400 vrouwen tijdens de VrouwZijn-dag van de EO in Drachten. In de Bethelkerk kwamen ze zaterdag bijeen voor een programma met dans, drama muziek en toespraken rond het thema ‘emoties’. Spreker ds. Ron van der Spoel: ,,Hanna zou hier eens bij moeten zitten. Ik denk dat ze zich in heel veel had herkend.”

HANNEKE GOUDAPPEL
Er moesten zelfs stoelen worden bijgesleept om alle vrouwen - van twintig tot tachtig - te voorzien van een zitplaats. De hele dag stond in het teken van emoties. Gertrude Bomert (28) uit Drachten is blij met dit thema. ,,Ik denk dat het iedereen wel aanspreekt. Niemand kan om emoties heen, óf je loopt er voor weg.”
,,Leren omgaan met emoties is voor veel mensen een hele reis”, zei orthopedagoge Caroline Penninga in haar praktische toespraak over het thema. ,,Blij, tevreden, verdrietig, boos, bang of gespannen: ieder kent emoties. Soms zitten ze aan de oppervlakte, soms juist diep van binnen. Soms overweldigen ze je. Of je slikt ze in.”
Waarom zou je ruimte geven aan emoties en hoe kun je dat doen? Ook ‘moeilijke emoties’ als boosheid of angst, hebben een functie, stelt Penninga. ,,Ze zijn er om je te vertellen dat er iets niet klopt. Dat heeft te maken met basisbehoeften die we allemaal hebben zoals behoefte aan veiligheid, emotionele geborgenheid en sociale erkenning.”
,,Gevoelens serieus nemen en benoemen, is daarom belangrijk”, zei Penninga. ,,Maar durf ook kanttekeningen bij je gevoelens te plaatsen. Vraag je af of de gedachte die je bij je emotie hebt, klópt.”

Niet gekend

In het middagprogramma besprak ds. Ron van der Spoel uit Amersfoort de geschiedenis van Hanna, een vrouw uit de Bijbel, die haar hart bij God uitstort. ,,Hanna zou hier eens bij moeten zitten. Ik denk dat ze zich in heel veel had herkend.” Van der Spoel beschrijft het verdriet dat er was in Hanna’s leven. ,,Dat ze onvruchtbaar was, betekende in die tijd ook dat ze niet voldeed aan haar bestemming; dat ging heel diep, ze voelde zich niet gekend door God.”
Datzelfde gevoel herkent Van der Spoel in zijn pastoraat bij veel vrouwen, en ook bij mannen. ,,Als je christen bent en er gebeuren heel moeilijke dingen in je leven, of het loopt anders dan je gehoopt of gedroomd had, doet dat ook iets met je relatie met God. Ik kom veel mensen tegen die zich dan ten diepste door God afgewezen voelen.” ,,Wat doe je dan”, vroeg Van der Spoel, ,,als er onder je emotie van angst, verdriet of boosheid een hele diepe basisbehoefte zit: Heer, waar bént U?”
,,Hanna staat op, gaat naar de tempel, valt op haar knieën en schreeuwt het uit: ‘Hier ben ik Heer, vergeet mij niet!’ Ze gaat een weg met haar emoties, de weg van eerlijk worden voor God.” Als Van der Spoel kijkt naar hoe hij zelf omgaat met emoties, herkent hij twee manieren: ,,Óf ik laat mij erdoor beheersen en draai rond in een kringetje. Óf ik ga zoals Hanna ermee naar God.” ,,God kent je hart. En als jij stil wordt voor zijn aangezicht, zal Hij je laten merken waar je verdriet zit, je pijn en wat eronder zit. Dan ben je er niet meer alleen in. Als jij zwak en kwetsbaar durft te zijn voor God, gaat Hij je optillen.”
Om het niet te zwaar te maken, koos het VrouwZijn-team voor de wat luchthartige term ‘tissues in de aanslag’ én een komisch drama van de groep Synergie door de hele dag heen. Dat miste z’n uitwerking niet. In het drama met Big Brother- en Wie is de mol?-elementen proberen vier vrouwen een miljardair aan de haak te slaan. Daarvoor zitten ze honderd dagen samen in een huis. De vier heel verschillende types, die allemaal op een andere manier met emoties omgaan, zorgden voor veel hilariteit, maar ook herkenning onder de vrouwen.
Erg aansprekend vond Hilly van Gorkum (46) uit Drachten het. ,,Ik doe er mijn voordeel mee. Af en toe dacht ik: zo doe ik ook wel eens. Ik kan er van leren.”
,,De één gooit alles eruit, de anders zegt niks en klapt dicht”, vult haar vriendin Hotske Wolters (53) aan. ,,Heel herkenbaar allemaal.” Ze zijn naar de VrouwZijn-dag gekomen om ,,bemoedigd te worden in het geloof en om God te ontmoeten. ,,Je merkt hier ook de eenheid. De mensen komen uit allerlei verschillende gemeenten, maar kerkmuren vallen hier weg.”
Voor Akke Kootstra uit Oudehorne (69) en haar nicht was het niet de eerste VrouwZijn-dag. ,,Het zijn altijd fijne, opbouwende dagen. Het samen zingen, contact met elkaar en de onderwerpen. Heel bijzonder en leuk.” Gertrude Bomert vindt de dag ,,opbouwend voor haar persoonlijk leven”. ,,Ik doe hier nieuwe inzichten op, en het is mooi om hier met zoveel vrouwen te delen wat je samenbindt.”
Ook Natalie Kootstra (28) uit Surhuisterveen heeft genoten van het afwisselende programma. ,,De dag vliegt om. Ik wil wat ik hier gehoord heb, proberen toe te passen in de thuissituatie.”

Dagelijks leven

,,Je kunt op zo’n dag een thema aanstippen, en het is heerlijk als je merkt dat zo’n dag voor mensen uitwerking heeft in hun gewone, dagelijkse leven van christen-zijn”, zegt vrouwzijn-medewerkster Jacoleen van den Berg. ,,Daar doe je het voor.” ,,De één wordt aangesproken door het drama, een ander door het woord, een lied of door de sfeer”, vult Ellen Sterkenburg van het nazorgteam aan.
Voor wie door wilde praten over het thema, of gebed wilde, was er de nazorgruimte én een nazorgstand op de ‘markt’. Tientallen vrouwen maakten daar gebruik van. Naast VrouwZijn-dagen houdt de EO ook -avonden en een VrouwZijn-conferentie. Donderdag 22 maart is er een VrouwZijn-avond in Zuidhorn. De VrouwZijn-conferentie is dinsdag 17 en woensdag 18 april op De Bron in Dalfsen. Voorganger van de Baptistengemeente Bethel uit Drachten Orlando Bottenbley is één van de sprekers.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties