Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 12 maart 2007

SC Heerenveen grote winnaar van 28ste speelronde
Hansson breekt verzet RKC

Heerenveen - SC Heerenveen was de grote winnaar van de 28ste speelronde met het oog op de strijd om de vijfde plaats. Met dank aan verdediger Petter Hansson, die zowel letterlijk als figuurlijk het verzet van RKC Waalwijk (lees: doelman Erwin Lemmens) brak. De goalie maakte een klassieke blunder en brak zijn neus door toedoen van de Zweed.

BERT KALTEREN
Daarmee werd het dus de wedstrijd van Hansson en niet van Afonso Alves, die na vier weken blessureleed zijn rentree maakte in de hoofdmacht. De Braziliaanse clubtopscorer kon geen stempel op de partij drukken. Dat gold overigens voor de hele ploeg, die na een acceptabele eerste helft na rust ver weg zakte. Daardoor werd het ook nog een benauwde zege, omdat het laf spelende RKC Waalwijk probeerde heel sneaky nog een punt mee naar huis te nemen.

Heerenveen - RKC Waalwijk 1-0

Dat laatste bleef Heerenveen, waar alle concurrenten voor de vijfde stek - inclusief Feyenoord - wel steken lieten vallen, bespaard. Dankzij de fortuinlijke treffer van Hansson, maar meer nog door het falen van Lemmens. Die keepte de laatste weken de sterren van de hemel, maar onder het toeziend oog van de door trainer Mark Wotte uit Waalwijk weggepeste Rob van Dijk - nu reservedoelman bij Heerenveen - ging de sluitpost opzichtig in de fout. De thuisclub aanvaarde het presentje dankbaar.
Dat hadden de Friezen zaterdagavond ook echt nodig. Heerenveen speelde voor rust heel gedreven en zette de gasten met de rug tegen de muur. Maar de stukjes van de Friese puzzel pasten niet goed in elkaar, waardoor het super verdedigend spelende RKC eigenlijk vrij eenvoudig overeind bleef. Alleen Gonzalo García-García was in de beginfase dicht bij een treffer, na een assist van Alves, maar de nauwkeurigheid voor het vijandelijke doel liet te wensen over.
Na een half uur spelen was het raak. Hansson trok de middenlijn over en liet van dertig meter afstand een strakke schuiver los. Lemmens zag de houdbare inzet onder zijn lichaam en door de benen aan zich voorbij gaan. ,,Ik had het niet verwacht, want zo hard was die bal nou ook weer niet”, zei de Zweed. ,,Het gebeurt niet zo vaak dat ik schiet, maar ik denk dat het veld wat glad was. Het was een hele gelukkige zege.”
Gezien het spelbeeld was de voorsprong ook verdiend, omdat RKC Waalwijk niet één keer in de buurt kwam van doelman Brian Vandenbussche. Maar dat veranderde na rust. ,,De eerste helft was nog wel redelijk, maar de tweede was niet goed”, vond ook Hansson. ,,Maar in deze fase gaat het alleen om de punten.” En die kwamen bij Heerenveen terecht. ,,We zijn blij met de punten, want dat is niet onbelangrijk in deze fase”, vond trainer Gertjan Verbeek.
Die was heel wat minder te spreken over de prestatie van zijn ploeg na de hervatting. ,,We hebben na rust slecht gespeeld. Het was tempoloos, we namen geen initiatief en het was stilstaand voetbal. En dan roep je de problemen over jezelf af.” Gianni Zuiverloon, de vooruit geschoven rechterverdediger, was na de pauze de gevaarlijkste man aan Friese kant. En Lemmens haalde nog een inzet van Danijel Pranjic uit de kruising, vlak voor hij na een aanvaring met Hansson met een gebroken neus naar de kant moest.
Heerenveen speelde lethargisch en daar hadden de gasten gemakkelijk van kunnen profiteren via Jan Vertonghen en Luwamo Garcia. En in blessuretijd ontsnapte de thuisclub aan een strafschop, nadat Michael Dingsdag Ruud Berger in het strafschopgebied naar de grond trok. Scheidsrechter Bjorn Kuipers (Oldenzaal) durfde echter geen strafschop te geven. ,,Het was honderd procent een strafschop en hij stond er ook nog bovenop”, zei ex-Cambuurspeler Berger verongelijkt.
En dus kwam Heerenveen met de schrik vrij. Ook tot opluchting van matchwinner Hansson. ,,Ik wil toch met een goed gevoel afscheid nemen. Als ik hier vertrek.” Er is vanuit Italië en Frankrijk concrete belangstelling voor de Zweedse verdediger. Namen wil hij niet noemen. ,,Er zitten clubs bij waar ik een goed gevoel over heb. Maar het moet een goed contract zijn en er moet met het oog op het nationale team ook een reële kans zijn om aan spelen toe te komen. Ik ga niet naar Inter, want dan weet dat je niet aan spelen toekomt. Mijn doelstelling is om de grens over te gaan. Want als ik hier blijf, dan blijf ik bij Heerenveen.”
SC Heerenveen - RKC Waalwijk 1-0 (1-0). 30. Hansson. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 25.500. Gele kaart: Prager, Pranjic (SC Heerenveen) en Teixeira (RKC Waalwijk).
SC Heerenveen: Vandenbussche; Zuiverloon, Hansson, Dingsdag en Breuer; García-García (63. Johnson), Bosvelt, Prager en Pranjic; Alves (69. Tarvajärvi) en Nilsson.
RKC Waalwijk: Lemmens (79. Wevers); Van Diemen, Teixeira (73. Jansen), Koenders en Fung a Wing; Berger, Obodai, Vertonghen en Garcia (79. Ikedia); De Ceulaer en Van de Haar.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties