Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Economiewoensdag, 11 april 2007

Joh. Bosgra na 40 jaar helemaal in het nieuw
SIMON TALSMA
Hurdegaryp - Het laatste deel van de oude kippenloods bij Joh. Bosgra uit Hurdegaryp werd vorig jaar vernieuwd. Daarmee verdween het laatste deel van de oude gebouwen waar oprichter Johannes Bosgra (64) met zijn vrouw Anneke (57) begon op de locatie in Hurdegaryp met zijn mechanisatiebedrijf. Vanaf morgen tot en met zaterdag vieren de oprichters met familie, klanten en andere belangstellenden het veertigjarig bestaan van het bedrijf.
Met de verkoop van stalventilatoren en melkmachines in het ‘lytshus’ op de ouderlijke boerderij van Bosgra in Burgum, werd in 1965 de basis gelegd van het familiebedrijf in Hurdegaryp. Na de bruiloft in 1967 begon hij met zijn vrouw op 24 vierkante meter in een hok met zijn bedrijf op Quatrebras.
De zaak kwam in 1974 naar de huidige locatie aan de doorgaande weg in Hurdegaryp. ,,Een hele verandering”, zegt dochter Ciska (35). Samen met zus Gretha (38) is ze vanaf 2001 met hun moeder eigenaresse van de onderneming. ,,De bedrijfsoppervlakte groeide daardoor van zeventig vierkante meter naar 2200 vierkante meter. Een kippenloods van honderd meter lang en een breedte van 22 meter werd verbouwd tot een een showroom met een berg- en werkplaats.”
Vier jaar geleden werden bijna alle bedrijfsgebouwen grondig aangepakt. ,,Bijna alles werd vernieuwd. We kwamen op een oppervlakte van zesduizend vierkante meter, waarvan de helft showroom.” De laatste fase van de vernieuwing is vorig jaar afgerond. ,,Het laatste stuk van de oude loods is nu ook weg. We hebben nu een geheel vernieuwde werkplaats, magazijn en een showroom op een oppervlakte van vierduizend meter”, vertelt de mede-eigenaresse. ,,Nu is die laatste ruimte een uitgelezen plek om te dienen als ontvangstruimte voor alle gasten die er kunnen komen op onze open dagen eind deze week.”
De onderneming werkt al dertig jaar met vier afdelingen: landbouwmechanisatie, tuin en park, trailers en ruiterhuis. ,,Een bedrijfsopzet waar we ook niet snel mee zullen veranderen. Het geeft duidelijkheid over ons assortiment.” In het assortiment is er vooral aandacht voor gerenommeerde merken.
Toch houden de huidige eigenaren niet helemaal vast aan het bestaande assortiment. ,,Zo waren een paar jaar geleden skelters en trampolines heel erg in trek. Die verkopen we dan ook. We springen dan echter niet blind in die markt en doen wel marktonderzoek.”
Menwagen
Een artikel dat in de afgelopen jaren uitzonderlijk goed verkoopt, is de menwagen. ,,In de periode dat ik het bedrijf overdroeg, vertelden de vrouwen dat dit een mooie aanvulling op het ruitersportassortiment zou zijn. Ik was daar niet zo van overtuigd. Maar in de periode daarna werd dat een enorm succes. Het was net of de markt er op wachtte. Veel menwagens gaan nu voor de export. Vooral Engeland, Hongarije en Zweden zijn belangrijke landen. En nu ook Amerika en Canada.” Het bedrijf heeft een vaste klantengroep van vierduizend mensen. ,,En voor die mensen zijn we er al jarenlang met een vaste groep medewerkers. In totaal werken er bij ons zeventien mensen. Velen zijn hier al tientallen jaren”, vertelt de Hurdegariper onderneemster. Om het personeelsbestand op peil te houden hoeft er dan ook weinig actie te worden ondernomen. ,,We hebben niet vaak een advertentie hoeven te zetten”, vertelt de oprichter van het bedrijf. ,,Veel medewerkers komen hier via stage of via onze relaties.”
In de afgelopen weken zijn de medewerkers druk bezig geweest om het bedrijf er na de laatste verbouwing nog beter uit te laten zien. ,,Veertig jaar is niet niks”, vertelt de eigenaresse. ,,Na de laatste vernieuwing is het een mooie gelegenheid om dit groots te vieren.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties