Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportwoensdag, 11 april 2007

Boksgala symboliseert ‘vrede’ in Leeuwarden

Leeuwarden - Ooit was er een tijd dat de twee Leeuwarder boksclubs BAV Frisia en Olympia elkander het licht niet in de ogen gunden. Roddel en achterklap en hier en daar een stevige tik zorgden ervoor dat de boksclubs steeds verder uit elkaar werden gedreven. Anno 2007 doet echter niets meer aan die tijd van vroeger denken. Onder leiding van John van der Kooi van BAV Frisia en Tabe Kooistra van boksvereniging Olympia sloegen beide clubs de handen ineen, hetgeen uitmondde in een uniek evenement dat zondag in sporthal het Kalverdijkje zijn zevende editie kent: het Leeuwarder boksgala.

Edward Jorna
Het boksgala staat dit jaar in het teken van de finales van de districtskampioenschappen van Noord, Oost en Noord-Holland. Beide Leeuwarder verenigingen brengen boksers binnen de ring. Zo verdedigen Michel Weening, Carmen Postma, Marco Keizer en Pascal Hartkamp de eer van BAV Frisia en staan Daan de Vries en Chiel van Eeden voor Olympia in de ring. Ook Gohren Asatrian, nu boksend voor ABCC uit Apeldoorn, mag een Olympiaan genoemd worden. Voor zijn verhuizing naar Apeldoorn was hij vijf jaar voor Olympia actief.
In 2000 sloegen Van der Kooi en Kooistra de handen ineen. ,,Leeuwarden is een boksstad”, zo zegt Van der Kooi, daarbij refererend aan de vroegere successen van onder anderen oud-Europees kampioen Rudi Koopmans, Johan IJsselmijden, Reino van der Hoek en Lolle van Houten. ,,De stad verdient daarom een groot evenement.” Bovendien zit boksen volgens Van der Kooi in de lift. ,,De belangstelling voor de sport neemt toe. Zowel Frisia als Olympia merkt dat. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen worden lid. Boksen is geen pure mannensport meer. Boksen is voor iedereen. Een perfecte manier om conditie op te bouwen en fit te blijven.”
Het gaat tijdens het boksgala om de districtskampioenschappen van Noord, Oost en Noord-Holland. In totaal zijn er zeventien finales en één prestatiepartij. Die prestatiepartij gaat tussen Pascal Hartkamp van BAV Frisia, uitkomend in de A-klasse, en Jermain Voetman, een B-klasser, van boksvereniging Appingedam. Daarnaast komt als extraatje Dimitri Serdjoek in de ring. Hij is Olympisch kandidaat, verscheidene malen Nederlands kampioen en actief geweest op het EK van Finland, Rusland en Kroatië en de WK’s in Ierland en China.
Kooistra: ,,Wat in het Kalverdijkje in de ring staat, is het beste van het beste. Dat is beslist de moeite waard. Bovendien doen er plaatselijke favorieten mee, dat is helemaal prachtig. We rekenen dan ook op een grote publieke belangstelling.” De deuren van het Kalverdijkje gaan zondagmiddag om één uur open, de wedstrijden beginnen om twee uur.
Vanwege drukke werkzaamheden is Van der Kooi dit jaar voor het laatst als organisator van het boksgala actief. Kooistra gaat wel door. ,,Het is een prima samenwerking. Dat maakt het boksgala op voorhand al geslaagd”, aldus Kooistra.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties