Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurzaterdag, 16 juni 2007

Postma’s muzikale reis die er toe doet
HESSEL FLUITMAN
Dit is al weer haar vierde schijf met muziek, inclusief een dvd, die in een periode van vijf jaar tijd werd opgenomen. De Friese saxofonist Tineke Postma blijft maar stappen voorwaarts maken. Niet alleen omdat haar composities op deze cd nagenoeg allemaal blijven boeien, maar ook omdat ze haar instrumentarium heeft uitgebreid door naast alt- en sopraansaxofoon nu ook in een enkel nummer de tenorsax te gebruiken. Tijdens enkele composities speelt ook een blaaskwartet mee. Ten slotte is ze bij een nieuw label terechtgekomen, dat is gevestigd in Leeuwarden. Misschien heeft ze daar wel de ruimte gekregen om die progressie te kunnen maken.
Travelling Circus is een van de sterkere stukken op deze schijf. Met Rob van Bavel aan de piano. Het loopt lekker en heeft een mooie opbouw. Datzelfde geldt voor het titelstuk van de cd: A journey that matters. Beschouwend en indringend. Betogend en verhalend.
Tijdens deze stukken hoor je hoe nauwkeurig de Amerikaanse slagwerker Terry Lyne Carrington speelt en hoe dicht zij de muzikanten op de huid zit. Het blijft een rijke ervaring om door Carrington als slagwerker achter je vodden gezeten te worden.
Blaaskwartet
Al een paar jaar heeft de Tineke Postma een voorkeur voor Ellingtons stukken. Ze heeft al eens een heel seizoen vooral zijn stukken gespeeld. Nu heeft ze drie composities van hem vastgelegd. Bij Fleurette Africaine heeft ze het blaaskwartet met dwarsfluit, klarinet, hoorn en fagot ingeschakeld.
Net zoals bij The Experience is het een prachtige verrijking van de klank geworden, die dit viertal teweegbrengt. Johan Plomp heeft hele mooie en bescheiden arrangementen voor deze uitvoeringen geschreven.
A journey that matters is een afgewogen cd met heerlijke muziek, die je voor je plezier nog een keer opzet.
Cd: Tineke Postma; A Journey that matters; Foreign Media Jazz
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties