Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurdonderdag, 16 augustus 2007

Muziek uit Engelse koortraditie
JACK FRÖLICH
Een afwisselend programma met een aantal bekende maar ook onbekende componisten van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw kenmerkte het concert van de organist en dirigent Matthijs de Vreugd samen met de Schola Liturgica. Dit woensdagavondconcert werd gisteravond gegeven in de Sint Piterskerk te Grou.
De Schola Liturgica opende het programma met twee hymnen uit de Engelse koorliteratuur From the rising of the sun van Frederick Gore Ouseley, dat achter in de kerk op het balkon werd uitgevoerd en How beautious are their feet van Charles Villiers Stanford. Tussen deze twee hymnen in improviseerde de organist in een modern idioom als overbrugging; het koor kreeg zo de gelegenheid om zich vanaf het balkon achter in de kerk voorin de kerk op te stellen. Schola Liturgica is een projectkoor onder leiding van Matthijs de Vreugd dat regelmatig reizen onderneemt naar Engeland om daar mee te werken aan kerkdiensten.
Het programma was met zorg samengesteld, waarin de muziek uit de Engelse liturgie werd gevolgd. De orgelmuziek die Mattijs de Vreugd speelde, was daarbij ook koraal- of liturgisch gebonden. De muziek uit de verschillenende stijlperioden werd door elkaar uitgevoerd.
Het projectkoor had een verrassend goede koorklank, maar qua geluidsvolume had het wel wat zachter gekund althans in deze kerk; in een grotere kerk met meer akoestiek wat dit volume waarschijnlijk uitstekend geweest.
Aansluitend aan de hymne van Stanford speelde De Vreugd een koraalprelude van Hubert H. Parry, een werk in dezelfde laat negentiende-eeuwse stijl als het werk van Stanford. Vervolgens werden nog de koraalbewerking Smücke dich, o liebe Seele van Johann Sebastian Bach en Benedictus van Max Reger op een zeer verdienstelijke manier uitgevoerd door de organist. In het werk van Bach vielen vooral de mooi uitgewerkte versieringen op.
Het Jubilate Deo in F-groot werd hierna door de Schola Liturgica uitgevoerd, een compositie van de Engelse componist John Ireland. Een mooi werk voor koor en orgel dat geheel in de traditie van de Engelse liturgische koormuziek is geschreven. Mooi gezongen, maar ook wel weer wat aan de luide kant.
Van Zoltan Kodály voerde Mattijs de Vreugd Prelude from Pange Lingua uit, muziek in een modern idioom, met een mooie spanningsopbouw, waarbij de mooie registratie van de organist opvallend was. Bijzonder fraai en boeiend was de uitvoering van het Agnus Dei pour orgue van de Zwitserse componist Frank Martin, een indrukwekkende compositie. Hierop sloot het door het koor gezongen Come, my way my truth, my life van William Harris heel mooi aan, het ademde dezelfde sfeer en idioom als het Agnus Dei.
Het concert werd door koor en organist besloten met Sing ye to the Lord van Edward Bairstow, een mooi en indrukwekkend besluit van dit kerkmuziekconcert.
Concert: Matthijs de Vreugd (orgel) met het projectkoor Schola Liturgica
Plaats: Sint Piterskerk, Grou
Belangstelling: 80 bezoekers

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties