Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodonderdag, 16 augustus 2007

Geen aparte plasticcontainer
Cruciale rol consument bij hergebruik

Leeuwarden - Het succes van de aparte inzameling van plastic verpakkingen zal grotendeels afhangen van de Friese burgers. Zij moeten vanaf volgend jaar naar een ondergrondse container in de buurt om hun flesjes en vleesbakjes en dergelijke in te deponeren, net zoals ze dat nu al doen met glazen flessen en potjes.

Een aparte rolcontainer, naast de groene bak voor gft, de blauwe (of grijze) voor papier en de grijze voor restafval zit er waarschijnlijk niet in, zegt Monique de Jong van Omrin, het bedrijf dat voor de meeste Friese gemeenten de inzameling en verwerking verzorgt. ,,We zijn met een aantal gemeenten in gesprek over het plaatsen van retourettes. Dat zijn inzamelpunten op centrale plekken in de wijk, het liefst op plaatsen waar nu ook al de glasbakken staan. Op die manier wordt het scheiden voor de burger het makkelijkst.”
Gerrit Geerds van de Friese Milieufederatie betwijfelt dat. Het is voor een gemiddelde consument erg aantrekkelijk om de verpakkingen gewoon in de grijze container te blijven gooien, als hij om het ze netjes te scheiden een eind moet lopen. ,,Wij zijn van mening dat je de burger echt dicht bij huis moet bedienen om tot een succes te maken. Dat zag je bij de invoering van de minicontainers voor oud papier. Het aantal tonnen dat ingezameld werd schoot omhoog.”
De Jong erkent dat het daardoor wel erg van de motivatie van individuele burgers afhangt of de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen een succes wordt. ,,Maar consumenten blijken ook erg goed te zijn in het apart wegbrengen van glas. Bovendien: als dit akkoord er niet was gekomen, zou er waarschijnlijk een statiegeldregeling voor verpakkingen zijn ingevoerd. Dan zou er nog meer van de burgers worden verwacht.”
Het nieuwe systeem bevat overigens wel een indirecte motivatie voor de burger. Voor al het plastic dat apart wordt ingezameld en hergebruikt, krijgen de gemeenten de kosten vergoed door het Afvalfonds, dat wordt gevuld door het bedrijfsleven. Voor plastic dat uit het gewone grijze huisafval wordt gevist, krijgen de gemeenten niets. Hoe meer plastic er dus gescheiden wordt opgehaald, hoe minder afvalkosten de gemeenten krijgen. Het ligt in de lijn der verwachting dat ze daardoor de afvalstoffenheffing voor de burgers zullen verlagen.
Milieu
Voor het milieu maakt het niet verschrikkelijk veel uit of het kunststof apart wordt ingezameld, zegt De Jong van Omrin. De afvalverwerker heeft op Ecopark de Wierde in Oudehaske een zogenoemde Scheidings- en Bewerkings Installatie (SBI) die kunststof ook uit het ongesorteerde restafval - de inhoud van de grijze containers - kan halen. ,,Het is dan niet meer geschikt voor hergebruik in nieuwe verpakkingen, maar het kan wel nuttig worden toegepast in bijvoorbeeld bermpaaltjes en zitbanken.” Het is technisch nog niet mogelijk om het kunststof zodanig uit het huisvuil te sorteren dat het wél volledig kan worden hergebruikt.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties