Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 16 augustus 2007

Hergebruik moet naar 40 procent
Plastic apart ingezameld bij burgers

Leeuwarden - Plastic verpakkingen zoals flesjes en vleesbakjes worden vanaf volgend jaar apart opgehaald en hergebruikt. De producenten van de verpakkingen betalen de gemeenten voor het inzamelen. Daardoor gaat de afvalstoffenheffing omlaag. Daar staat tegenover dat de klant meer moet betalen voor in plastic verpakte producten.

Dat hebben de gemeenten en het bedrijfsleven gisteren afgesproken met minister Cramer van Milieu. Na twee jaar onderhandelingen is er een akkoord gesloten dat ervoor moet zorgen dat het hergebruik van plastic stijgt van 20 procent nu naar 42 procent in 2012. Als dat lukt, haalt Nederland een besparing van ongeveer 210 kiloton kooldioxide (CO2), vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 100.000 huishoudens.
De gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze de plastic verpakkingen bij hun burgers gaan ophalen. Omrin, dat voor de meeste Friese gemeenten de inzameling en verwerking van het huisvuil verzorgt, praat met een aantal van zijn klanten nu over ‘retourettes’, ondergrondse bakken waar de burgers zelf hun troep naartoe moeten brengen. ,,Maar als gemeenten aparte rolcontainers willen, kunnen we dat ook voor ze regelen”, zegt woordvoerder M. de Jong. ,,De klant is koning.”
De kosten die de gemeenten maken worden vergoed uit een nieuw Afvalfonds, dat gevuld wordt met 115 miljoen euro per jaar, door de verpakkingsproducenten. Eerder werd al bekend dat zij vanaf volgend jaar een verpakkingsbelasting moeten betalen van in totaal 250 miljoen euro. De kostprijs van verpakte producten wordt dus 365 miljoen euro hoger. ,,We moeten de kosten die we maken doorberekenen’’, zegt René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelen. Hij verwacht dat de prijzen van in plastic verpakte producten met 1 procent omhoog gaan. Pagina 9: Cruciale rol consument bij hergebruik

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties