Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Agendawoensdag, 12 september 2007

Klassiek
Kamerkoor Kamerkoor Zestien Wad geeft zaterdag om 20.30 uur een concert in de Nederlands hervormde kerk op Vlieland en zondag om 15.30 uur in de Sint Janskerk in Deinum. Het concert heeft de titel O Magnum Mysterium meegekregen omdat het die sfeer ademt. Voor de pauze zijn onder andere Magnificat van Pärt, vier Maria-liederen van Martinu en een Ave Maria van Lukaszewski te beluisteren. Na de pauze zingt het koor motetten van Vic Nees, gevolgd door O Tod, wie bitter bist du van Max Reger en motetten van Brahms.
Bach De Leeuwarder Bachvereniging geeft zondag om 15.00 uur een concert in Museumkerk Eben-Haëzer in Wierum. Op het repertoire staan liederen over de natuur van onder meer Bach, Britten, Andriessen en Poulenc.
Koor In de Bethelkerk op Urk wordt zaterdag om 20.00 uur een zangavond gehouden, genaamd Zingend naar de herfst met medewerking van het Christelijk Mannenkoor eiland Urk, onder directie van Gerrit Schinkel. Het koor zingt een keur van bekende liederen. De begeleiding op orgel en piano is in handen van respectievelijk Piet Loosman en Harold Kooij.
Strijkers Het En Accord Strijkkwartet geeft zondag om 15.30 uur een concert in Muziekcentrum De Rinkelbom in Heerenveen. Op het programma staan werken van Beethoven, Prokofiev en Stravinsky.
Hafabra
NNO In het kader van Sneker Simmer Klassiek geeft het Noord Nederlands Orkest (NNO)volgende week donderdag om 20.00 uur een concert bij de Waterpoort in Sneek. Het orkest speelt Symphonic Echoes of Pink Floyd, een cross-overprogramma waarmee het NNO-seizoen wordt geopend.
Afsluitdijk Zurich houdt in het kader van 75 jaar Afsluitdijk zaterdag en zondag een slotoffensief. Zaterdag wordt het slotfeest om 14.00 uur feestelijk geopend met medewerking van muziekkorps Harmonie uit Pingjum en treden diverse koren en zanggroepen op die liederen ten gehore brengen die te maken hebben met de zee. De top 100-band Basic sluit de avond af met een optreden. Zondag staan er vanaf 15.00 uur diverse activiteiten op het programma, waaronder de verkiezing Sterkste dijkwerker.
Orgel
Drachten Zaterdag geeft organist Douwe Barkmeijer om 15.30 uur een orgelconcert in de Grote Kerk in Drachten. Het wordt een concert waarin zowel klassieke nummers van onder meer Mozart, als moderne stukken van onder meer The Beatles ten gehore worden gebracht.
Dronrijp Zondagmiddag geeft Stef Tuinstra een orgelconcert in de Salviuskerk in Dronrijp. Dit concert begint om 16.00 uur.
Franeker In de Martinikerk in Franeker geeft organist Geert-Jan Van Beijeren Bergen en Henegouwen zaterdag om 20.00 uur een concert. Het programma van deze avond staat geheel in het teken van componist Dieterich Buxtehude (1637-1707).
Leens Leo van Doeselaar, organist van de Pieterskerk in Leiden, geeft zaterdag om 20.15 uur een concert op het Hinsz-orgel van de Petruskerk te Leens.
Pop
Rappers Beand & Skep, twee Friese rappers uit Drachten, houden vrijdag vanaf 21.00 uur in discotheek J&M in Drachten een Beand & Skep Night. Op deze avond, die bedoeld is ter promotie van hun nieuwe single, worden onder de fans diverse prijzen weggegeven, waaronder een privé-optreden bij de winnaar thuis.
(Stads)fries Trio Swart-Wyt, bestaande uit Bauke van der Woude, Campbell Forbes en John Eskes, treedt zondag om 15.30 uur op in de tuin van het Hannemahuis in Harlingen. Het trio brengt een programma met Friese nummers en liedjes in het Stadsfries die vrolijk, ondeugend maar soms ook ernstig van toon en vol protest zijn. Verder staan er deze middag Harlinger liedjes op het programma.
Covers De Brabantse band Stash, een fusie van twee coverbands uit Oss en Veghel, treedt zaterdagavond op in muziekcafé Scooter'S in Leeuwarden. Dit optreden begint vanaf 23.00 uur.
Driemansformatie De Holwerder muziekgroep De Maatschap, bestaande uit vibrafonist Vincent van Els, drummer Frans Fennema en bassist Hindry Schoonhoven, treedt zondag om 16.00 uur op in herberg De Waard van Ternaard in Ternaard. Het repertoire van de band bestaat uit eigen muziek, zowel wat betreft composities als improvisaties.
Dorpsfeest In Echten, Echtenerbrug en Delfstrahuizen zijn tot en met zaterdag dorpsfeesten. Op het feestpaviljoen aan de Hoofdweg in Echten, treden diverse artiesten op. Vrijdag vanaf 20.30 uur is het de beurt aan Nick & Simon, de Gebroeders Ko en Papa di Grazzi, zaterdag vanaf 20.30 uur treedt de band Hooked On Red op.
Karaoke In muziekcafé Scooter’S in Leeuwarden wordt volgende week donderdag om 22.00 uur een karaoke-avond gehouden.
A Capella It Houten Himeltsje, bij openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets, is zondag om 15.30 uur het decor van de première van Wytse en Sjongers. Een zanggezelschap, bestaande uit zes zangers en zangeressen die a capella en meerstemmig zingen. De Sjongers hebben een repertoire met popliedjes uit de jaren zeventig, maar ook bekende en minder bekende Friese liedjes staan op het programma.
Gothic Zaterdag is er in Het Bolwerk in Sneek een Gothic Festival met optredens van de bands Asrai en Deadcell en de lokale bands Sephyros en Misery. Dj Teknoir draait de avond, die om 20.00 uur begint, aan elkaar vast.
Cd-presentatie Zondag om 16.30 uur presenteert de groep Souldada in De Koperen Tuin in Leeuwarden de nieuwe cd van het theaterconcert Cancao. De muziek van Souldada komt uit Zuid-Amerika en Zuid-Europa en heeft Friese wortels, aangezien de muzikanten uit Fryslân komen. Ook worden Friese teksten van onder anderen Baukje Wytsma gebruikt in nieuwe en bestaande composities.
Twarres Vrijdag staat Twarres, bestaande uit Mirjam Timmer en de nieuwe zanger/gitarist Auke Busman, op het podium van De Bidler in Wergea. Kaartverkoop aan de zaal vanaf 19.30 uur.
Gitarist/zanger In het Kommissiehuys in Nijega verzorgt zanger en gitarist Martin Hutchinson vrijdag om 20.30 uur een optreden.
Toneel
Woyzeck In De Harmonie in Leeuwarden is zaterdag om 20.30 uur, zondag om 16.00 uur en maandag om 20.30 uur de voorstelling Woyzeck van Georg Büchner te zien, gespeeld door De Wetten van Kepler. Soldaat Woyzeck is een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Hij leeft samen met een vrouw, Marie. Zijn verdiensten zijn bij lange na niet toereikend om in hun levensonderhoud te voorzien en daarom doet hij mee aan een dubieus experiment van de legerarts en onderwerpt zich aan een streng erwtendieet. Het geld dat hij daarmee verdient, draagt hij af aan Marie. Als hij echter hoort dat zij vrijt met een hitsige tamboer-majoor, slaan bij hem de stoppen door.
Cabaret
Frysk Zondag om 15.00 uur treedt cabaretier Menno Nicolai op in de kerk van Reduzum met zijn programma Better let as net, waarin hij vertelt over de wendingen die nodig waren om de steven van zijn levensbootje de juiste kant op te krijgen.
Bert Visscher Cabaretier Bert Visscher stort zich op het leven van een noeste mijnwerker in zijn show Stoffe jongens, die volgende week woensdag en donderdag om 20.15 uur te zien is in het Posthuis Theater in Heerenveen. Het is bijna gedaan met de mijnwerker: hij hoest gruis op, het gros van zijn medekompels leeft niet meer en zijn enige zoon heeft hem verlaten. Wat te doen om zijn laatste wens om zijn as uitgestrooid te krijgen in de mijn?
Iepenloftspul
Aldegea (Sm.) Na tien jaar heeft Aldegea (Sm.) weer een Iepenloftspul. Vrijdag en zaterdag om 20.30 uur wordt Hektor opgevoerd in De Geasten. Het stuk gaat over de laatste Oudegaster Grietman Hektor Livius van Viersen. Hij was de kleinzoon van Livius van Haersma, en was hier grietman van 1813 tot 1839, de tijd van de strijd tussen de patriotten en oranjegezinden. Hij woonde op de Haersmastate. Een verhaal over onrecht, verboden ware liefde, afgewisseld met ernst, humor en spektakel. Het verhaal zal voor een klein gedeelte gaan over historische feiten, maar de grote lijnen zijn gebaseerd op fictie en op anekdotes van oudere Oudegasters.
Theater
Musical Zondag om 15.30 uur is in De Groate Kerk in St. Jacobiparochie de musical Jona te zien, opgevoerd door het kwartettenkoor onder leiding van Hindrik van der Meer. De teksten zijn geschreven door Folkert Verbeek en op muziek gezet door Van der Meer. Het begeleidingsensemble bestaat uit een pianist, een hoornist, een fluitiste, een klarinettiste, een contrabassist en een slagwerker. Verbeek heeft het verhaal van Jona naar het heden gehaald en doorspekt met humor. Nieuw is de vrouw van Jona, die een belangrijke plaats inneemt.
Poppentheater In Poppentheater Jan Doedel, Gaastdijk 30 in Tjerkgaast wordt zaterdag, zondag en volgende week woensdag de familievoorstelling ‘@sylepoes’ gespeeld. De voorstelling begint steeds om 15.00 uur en plaatsbespreking is noodzakelijk. Dat kan via telefoonnummer 0514-531562.
Kindertheater Poppodium Het Bolwerk in Sneek houdt zondag van 11.00 tot 14.00 uur en van 14.30 uur tot 17.30 uur een kindermuziek- en theaterfestival voor kinderen in de leeftijd van vier tot negen jaar. Er kan gekozen worden uit de cabaretvoorstelling Dapper van Thijs Goverde, de muziektheatervoorstelling Schaop van Etienne Boers en de peutervoorstelling Het Knuffelbos van Cees Brandt. Na de voorstelling ontmoeten de kinderen elkaar bij de muziekvoorstelling Goed dat je d’r bent van De Band Krijgt Kinderen.
Musicals De voorstelling Musicals op Expansie is een muziek- en dansspektakel waarin vele bekende musicalhits voorbijkomen, uitgevoerd door tientallen, vaak jonge, danseressen, zangers en zangeressen. Het is een doorlopend muziekprogramma dat om 10.00 uur begint op het podium van de feesttent van Expansie in Jubbega en waar aan wordt meegewerkt door ruim 170 personen, waaronder het kinderkoor van obs De Feart en het Sjongkoor.
Echo Deze zomer wordt in enkele historische kerken een voorstelling gegeven van de poëtische theatervoorstelling Echo, door Theater Compagnie Barrevoet. In de voorstelling gaan live-muziek, theater en beeld naadloos in elkaar over. De voorstelling is zaterdag om 20.00 uur te bekijken in de hervormde kerk in Tolbert.
Verhalen en muziek Vrijdag om 20.30 uur vindt in It Breahûs in Balk de slotavond van de zomerserie Muziek aan de Luts plaats. De avond wordt verzorgd door verhalenverteller Mindert Wijnstra in samenwerking met de muziekgroep Mannaz.
Friestalig Zaterdag om 20.15 uur is er in het Posthuis Theater in Heerenveen een Friestalig jubileumprogramma rond de Friese troubadour Bennie Huisman. Aan deze voorstelling, Hûs oan see/Huis aan zee geheten, werken naast Bennie Huisman Frederike Kleefstra (zang), Corinne Staal (piano) en Herman Peenstra (accordeon) mee.
Tryater It stik Lette ropping fan Tryater is in skets, basearre op in wierbard ferhaal oer in koster, syn frou en de nije dûmny. En hoe wûnderlik oft de plot ek wêze mei, it is in stik oer hiel gewoane minsken. Werkenber foar elkenien en dêryn sit ek de humor. Tryater spilet it stik freed en sneon om 20.00 oere yn it Tryatergebou yn Ljouwert.
Tsjoch 30 De Lawei in Drachten staat zaterdag van 15.00 uur tot 01.00 uur in het teken van folkmuziek. Dan vindt de dertigste editie plaats van het Tsjochfestival, Tsjoch 30 - Muzyk foar jong en âld. De optredens vinden in de diverse zalen van De Lawei plaats. Het volledige programma is te vinden op www.tsjoch.nl.
Kleinkunst Maaike Martens is een nieuw talent. Ze maakte deel uit van het cabaretteam van het radioprogramma Spijkers met Koppen, was regelmatig te zien in het Het Klokhuis en stond vier keer met een solovoorstelling op De Parade. Vrijdag staat zij om 20.15 uur op de planken van het Posthuis Theater in Heerenveen met haar eerste eigen soloprogramma Dag lieve koe! vol oer-Hollandse liedjes en pakkende verhalen van eigen bodem.
Waterspektakel Theatergroep Vis à Vis speelt volgende week woensdag en donderdag om 21.00 uur op het Kiryat Onoplein in Drachten het visuele spektakel Groenland, waarin gemakzucht, hebzucht en egoïsme een hoofdrol spelen in een wereld van (smeltend) sneeuw en ijs. Een schrandere Hollandse familie besluit vooral de voordelen van de onnatuurlijke klimaatsverandering te benutten door een vooralsnog ondergesneeuwd perceel land met prefab-woning op Groenland te kopen. Als de langverwachte Grote Dooi intreedt en het landschap omgetoverd wordt in een groen, haast subtropisch landschap, krijgt de langverwachte idylle eindelijk vorm. Dat blijkt echter van korte duur....
Theaterwandeling Zaterdag kan in Leeuwarden meegewandeld worden met de theaterwandeling van Acta Theater. Us Heit (1560-1620) en Marijke Meu (1688-1765) zijn opgestaan uit het praalgraf in de Grote Kerk om een nieuwe hofhouding te zoeken. Ze bejubelen hun Hofstad en laten de deelnemers de mooiste plekjes zien. Wandel mee met deze educatieve en lachwekkende tocht en bezoek de residenties. De wandeling start om 13.00 uur in de Prinsentuin in Leeuwarden en eindigt bij de Oldehove in Leeuwarden. Deelnamebewijzen zijn verkrijgbaar via de VVV.
Dans
Salsa Salsa Danceclub Oeds geeft vrijdag in Café Het Graauwe Paard in Oudebildtzijl en zondag in discotheek Alcatraz in Sneek vanaf 19.30 uur gratis en geheel vrijblijvend proeflessen salsadansen.
Moderne dans Met de voorstelling Steve Reich Evening brengt Rosas een hommage aan de Amerikaanse componist die zoveel voor choreografe Anne Teresa de Keersmaeker betekent. Naast delen uit vorige voorstellingen zijn er twee nieuwe werken: Eight lines, voor acht danseressen, en Four organs, voor vijf mannelijke dansers. De muziek wordt live uitgevoerd door het Ictus Ensemble. De Harmonie biedt deze voorstelling dinsdag aan als reisvoorstelling naar Groningen. Het vertrek is om 18.45 uur vanaf De Harmonie in Leeuwarden, de voorstelling begint om 20.15 uur.
Kunst
Kunstveiling In De Rank in Wolvega wordt vrijdag om 20.00 uur een kunstveiling van schilderijen en glasmozaïeken gehouden, waarvan de opbrengst is bestemd voor ondersteuning aan het basisonderwijs voor kinderen uit Addis Abeba in Ethiopië. Voor deze kunstveiling hebben tal van amateurkunstenaars werk ter beschikking gesteld.
Kunst & Kitsch Zondag houdt De Witte Klok in Oudebildtzijl een inloopmiddag Kunst & Kitsch. Wie wil weten wat de waarde is van een erfstuk of een schilderij, kan tussen 13.00 uur en 17.00 uur terecht bij de experts van Feenstra Antiek uit Franeker.
Kunstroute Tot en met zondag is er een kunstroute van beeldhouwwerken in Koudum te zien. Het centrale thema is: De elementen. Water, Vuur, Wind, Aarde. De kunstwerken die te zien zijn, zijn gemaakt door cursisten van het beeldhouwcentrum Koudum. Een routekaart is verkrijgbaar bij het beeldhouwcentrum aan de Hoofdstraat 1 in Koudum.
Kunstroute In Franekeradeel openen 26 ateliers zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur hun deuren voor publiek ter gelegenheid van de Kunstroute Franekeradeel 2007. Meer informatie is te vinden op de website www.kunstroute.org.
Overig
Cursusmarkt In Leppehiem in Akkrum houdt het Centrum voor de Kunsten Boarnsterhim zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur cursusmarkt. Het betreft informatie over lessen en cursussen op het gebied van muziek, dans en beeldend theater.
Boekenmarkt In en om de Breedeplaats in Franeker wordt zaterdag de Franeker Boekenmarkt gehouden. De markt wordt gehouden van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Boekpresentatie In Tresoar in Leeuwarden wordt volgende week donderdag om 20.00 uur het boek Tsjerke op syn alve-entritichst gepresenteerd. Een bundel met kerkhistorische opstellen, nagelaten door ds J.J. Kalma (1907-1991). Drie inleiders, Philippus Breuker, Michael Zeeman en Yme Kuiper, leveren een korte bijdrage en gaan daarna met elkaar in discussie onder leiding van Geart de Vries. De avond is vrij toegankelijk, maar graag vooraf aanmelden bij de receptie van Tresoar.
!Uit Leeuwarden Tegelijk met Stadsschouwburg De Harmonie opent heel Leeuwarden zaterdag het culturele seizoen 2007-2008 met de manifestatie !Uit. Van 12.00 tot 17.00 uur houden in de binnenstad van Leeuwarden zeventien culturele instellingen open huis. Om 12.30 uur wordt bij het beeld ‘Het Friese Paard’ op de Nieuwestad de officiële aftrap voor !Uit gegeven door Yvonne Bleize, wethouder cultuur. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door het muzikaal kwartet Blowdown. Bij De Harmonie is van 14.00 uur tot 17.00 uur een programma vol cultuur en vermaak. Zo spelen studenten van de Theateracademie van Utrecht de voorstelling Gasten en is er een optreden van Muziekmaatschappij Excelsior, die in felrode outfits de draak steekt met de urban street cultuur. Ook start de kaartverkoop voor Na de pauze, het nieuwe programma van Herman Finkers; kaarten voor deze voorstelling zijn alléén te koop voor degenen die in de rij gaan staan.
Signeersessie Meer dan 5300 militairen zijn na 1945 omgekomen in de strijd om Nederlands-Indië en Nieuw Guinea. Hun namen en persoonlijke gegevens zijn in het boek Het Laatste Bericht verzameld door journalist Jack Kooistra, rechtbankverslaggever voor het Friesch Dagblad. Kooistra signeert zijn nieuwste boek zaterdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur bij boekhandel Van der Velde in Sneek.
Signeersessie Auteur Aggie van der Meer signeert zaterdag tussen 14.00 uur en 15.30 uur bij boekhandel De Slegte in Leeuwarden.
Koperslager Koperslager T. van der Velde houdt zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur open huis in zijn werkplaats aan It Heideloantsje 49 in Twijzelerheide. In deze compacte werkplaats kunnen bezoekers kennismaken met een grote verscheidenheid aan oude en originele koperslagergereedschappen en het oude ambacht van koperslager.
Lezing In Museum Joure houden auteurs Karel Gildemacher en Jacob van der Vaart om 13.30 uur een lezing over hun boek Een Rijk Bezit waarin zij de bezoekers meenemen naar de achttiende eeuw van Johan Vegelin van Claerbergen (1690-1773). Aan het eind van de lezing speelt Johan Bijhold in het Koffie- en Theehuis op klavecimbel.
Seizoensopening De Skâns in Gorredijk houdt zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur ter gelegenheid van het nieuwe culturele seizoen een openingsfeest op het plein voor De Skâns. Op het terras treden het Frysk Sjongkoar, de jazzband Milestones en de Shanty Sara’s op. Daarnaast zijn er activiteiten voor de jeugd en worden sportdemonstraties gegeven. Het Centrum voor de Kunsten A7 laat zien wat zij in huis heeft aan zang-, dans en theatercursussen en er zijn diverse informatiekramen aanwezig.
Aankondigingen voor Uit deze week dienen uiterlijk twee weken vóór publicatie binnen te zijn bij het redactiesecretariaat (secretariaat@frieschdagblad.nl). Tevens is de uitagenda op onze website www.frieschdagblad.nl te zien!

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties