Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economiewoensdag, 12 september 2007

‘Straf zwaarder bij misstanden veevervoer’
Burgum - Transportbedrijven die zich schuldig maken aan mishandeling van dieren, moeten zwaardere straffen krijgen. Daarvoor pleit varkenstransporteur Jochum van der Wielen uit Burgum naar aanleiding van de recente misstanden bij de export van dieren. ,,Eventueel na een waarschuwing moeten de bedrijven de exportvergunningen kwijtraken. Deze mensen moeten veel zwaarder worden gestraft dan nu nog het geval is.”
De maatregelen die de minister eerder deze week heeft aangekondigd om de misstanden te voorkomen, noemt Van der Wielen niet juist. Vanaf vandaag moet bij iedere export controle plaatsvinden bij het inladen van de dieren en niet meer alleen op het bedrijf zelf voor het laden. ,,Dat betekent een verdubbeling van de keuringskosten. De controleurs zijn dan veel langer op het bedrijf. Voor ons betekent dat per transport al snel tweehonderd euro. Met de maatregelen wordt de gehele sector op kosten gejaagd. Wanneer er iemand veel te hard op de weg rijdt, wordt toch ook niet de gehele weg afgesloten”, betoogt de handelaar en transporteur.
Van der Wielen heeft geen goed woord over voor de mensen die de dieren niet goed behandelen tijdens het transport. ,,Binnen Europa worden er iedere dag een miljoen dieren vervoerd. En dan is er altijd een klein percentage die het niet zo nauw neemt met de regels. Het zijn criminele activiteiten, een andere benaming is er niet voor. De gehele sector wordt daar voor aangezien en het werkt demotiverend voor de mensen die het welzijn wel willen verbeteren.”
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties