Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportzaterdag, 8 maart 2008

Goede start in zesde periode
Draak van een duel, maar Cambuur wint

Haarlem - Na de winst op RKC vorige week is Cambuur er gisteren in geslaagd in en tegen Haarlem de tweede zege op rij te boeken. Een prettig begin van de zesde periode, waarbij het niet uitmaakt hoe je wint, als je maar wint. Het was een draak van een duel dat nauwelijks een winnaar verdiende, maar bij Cambuur maalde niemand daar om.

ROB DE JONG
Cambuur stond gisteravond tegen het nietige FC Haarlem voor een loodzwaar karwei na de verdiende zege op koploper RKC. De ploeg van trainer Jurrie Koolhof blinkt dit seizoen namelijk uit in wisselvalligheid. Wie herinnert zich niet de verrassende overwinning in het bekertoernooi op AZ en de daaropvolgende zeperd in de competitie tegen het nietige TOP Oss. Marc Mboua, de grillige spits uit Kameroen, verwoordde dat destijds als volgt: ,,Het is voor deze ploeg bijna onmogelijk om twee zeges op rij te boeken.” Gisteren lukte dat dus wel.
Haarlem - SC Cambuur 0-1
Grote vraag vooraf was of Koolhof een fan is van het gezegde: never change a winning team. De Leeuwarders speelden dit seizoen nog nooit in dezelfde formatie, hetgeen nauwelijks bevorderlijk is voor ingeslepen patronen. Deels is dat te wijten aan blessures en schorsingen, deels ook aan de weifelende houding van de trainer. Koolhof pleegt zich normaliter omzichtig aan te passen aan de tegenstander en mondjesmaat uit te gaan van eigen kracht. Nu is dat ook bijna onmogelijk, gezien de onzichtbare kwaliteit van de Cambuurselectie dit seizoen.
Rick Hooijboer kwam terug van een schorsing en Marinus Dijkhuizen bleek hersteld van een irritant rugpijntje. Speelden de oudjes Hooijboer en Dijhuizen weer mee, of moesten ze op de reservebank plaatsnemen? Of koos de trainer voor de jonkies die tegen RKC voor het lieve vaderland weg voetbalden? Koolhof koos voor dat laatste door zijn succesvolle elf van een week eerder in stand te houden, met dien verstande dat een, volgens de trainer, niet geheel fitte Kerst Hofman zijn plaats moest afstaan aan Hooijboer. Hofman zat wel op de bank en viel vlak voor tijd in.
Het eerste bedrijf was het aanzien nauwelijks waard. Beter gezegd: slecht. Het kon met recht een duel uit de kelder van de eerste divisie worden genoemd. De passing was ondermaats en de duels waren uitermate vriendelijk. Geen mes tussen de tanden te bekennen. Cambuur was geen schim van het team dat eerder nog verraste tegen de koploper. Gelukkig kon Haarlem zich in negatief opzicht meten met de bezoekers, hoewel ze het meeste balbezit hadden en optisch een licht overwicht opbouwden.
,,Het was inderdaad niet best”, vond Koolhof. ,,We gingen met 0-0 de rust in en de jongens hebben in de tweede helft gelukkig de schroom van zich afgegooid.”
De thuisclub had voor de pauze de beste mogelijkheid, toen rechtsback Milan Berck Beelenkamp maar eens uithaalde. Via de lat stuitte de bal weer terug in het veld, Peter van der Vlag met de schrik achterlatend. Even eerder had de Cambuur-doelman nog een schuiver van Wilmer Kousemaker stijlvol uit de hoek getikt. Het enige dat Cambuur daar tegenover stelde was een slap kopballetje van Chris de Wagt en een hoopvolle poging van Rudy Jansen. Beide gevaarloos.
Jeroen Ketting deed na een uur spelen zijn oude makkers bijna de das om. Van der Vlag kreeg een schot van Kousemaker moeilijk onder controle en bood de instormende Ketting de mogelijkheid te scoren. De aan Haarlem verhuurde spits had te veel tijd nodig, waardoor Van der Vlag kon redden.
Cambuur diende van repliek, maar Jurrick Juliana handelde veel te traag toen hij vrij voor doelman Patrick Zonneveld opdook. Michel Kruijer kreeg de tijd de Cambuur-aanvaller reglementair de voet dwars te zetten. De ingevallen Dijkhuizen kreeg nog een kansje, maar kwam een teen te kort na een pass van Juliana. Diezelfde Dijkhuizen liet tien minuten voor tijd een bekeken pass van zijn voet vertrekken, waarna de ingekomen Mboua simpel scoorde: 0-1.
Het laatste wapenfeit van de wedstrijd was voor Haarlem. De kopbal van verdediger Marcel Akerboom werd katachtig door Van der Vlag over de lat getikt. Billenknijpend haalde Cambuur de finish, onder het motto: vrouwen en kinderen eerst, echter wel met een tweede zege op rij in de zak. ,,En ook al was het niet geweldig, dit is wel een mooie start van de zesde periode voor ons”, wist de tevreden Koolhof.
HFC Haarlem - SC Cambuur Leeuwarden 0-1 (0-0). 79. Mboua 0-1. Scheidsrechter: Winter. Toeschouwers: 1584. Gele kaarten: Katipana (SC Cambuur). Bonevacia (HFC Haarlem).
HFC Haarlem: Zonneveld; Berck Beelenkamp, Akerboom, Kruijer (73. Huymans), Karreman; Amanda, Bonevacia, Kousemaker (59. Burgzorg); Wijks, Ketting, Sissing (81. Berkleef)
SC Cambuur: Van der Vlag; Jansen, Brack, De Wagt, Katipana; Hooijboer, Mboua (84. Hofman), Barakat; Colak, Van der Weij (73. Dijkhuizen), Juliana (90. El Khalifi).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties