Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiozaterdag, 3 mei 2008

‘Nij Altoenae verdringt Zeewolde als jongste dorp van Nederland’
Eerste ‘eigen poststukken’ voor dorp
PATRICK VAN ’T HAAR
Nij Altoenae - Een bestelwagentje van TNT Post komt luid toeterend op het dorsphuis afrijden. Naast postbezorger Jan van Dijk zit burgemeester Van der Werff. Met een posttas in de hand stapt hij uit en neemt hij plaats op een kratje om de ongeveer honderd dorpelingen die zich bij het buurthuis verzameld hebben, toe te spreken.
In een korte toespraak verhaalde de burgemeester gisteren over de lange tijd die het gekost heeft voor het buurtschap Nij Altoenae de status van dorp te verwerven. En over de ergernis die het opleverde toen in 2006 - bij de erkenning als dorp - bleek dat er geen eigen postcode kwam voor het nieuwe dorp. Volgens het postbedrijf waren de postcodes namelijk ‘op’. ,,We hebben een eigen school, een prachtig dorpshuis en een bloeiend verenigingsleven. We hebben alles, zelfs een gemeenschap die met elkaar als dorp verder wil gaan. En dan geen eigen postcode?’’
Dankzij de goede relatie met de gemeente Leeuwarderadeel, aldus Van der Werff, wist Nij Altoenae alsnog zelf een postcode te bemachtigen. Het dorp Oude Leije had na de herindeling in 1984 namelijk twee postcodes, terwijl het aan één viercijferige code voldoende had.
,,Vandaag is het dorp geboren”, zo sloot Van der Werff zijn toespraak af. ,,Zeewolde claimt het jongste dorp van Nederland te zijn, wij zijn dat nu.” Hij trok een TNT jas aan en liep met postbode Jan van Dijk richting de M.Smitstraat om de eerste brieven met postcode 9072 te bezorgen.

Niet meer Sint Anne

,,Of het echt leeft? Bij de een wel, bij de ander niet.’’ Postbode Jan van Dijk loopt met Van der Werff mee die voor eventjes zijn taak overneemt. Bij de media leeft het in ieder geval wel, getuige de vier cameraploegen - waaronder het NOS journaal - de regionale radio en verschillende fotografen en verslaggevers van kranten.
De aanwezige dorpelingen zijn ook enthousiast. ,,Het is gevoelsmatig wel belangrijk, dat je nu geen Sint Annaparochie meer op je verhuiskaartjes zet.’’ En: ,,nu kunnen mensen gewoon Nij Altoenae opzoeken en heb je geen verwarring meer met Sint Anne.’’ ,,Het is gewoon het gevoel! We zijn nu echt een dorp, geen onderdeel meer van Sint Anne.’’
Op het moment dat burgemeester/postbode Van der Werff bij het vijfde huis de post wil bezorgen, rent de bewoonster zelf naar voren om de brieven eigenhandig in ontvangst te nemen. ,,Ik vind het echt hartstikke mooi.’’
Van der Werff loopt nog een eindje verder en klimt tot hilariteit van het publiek nog even als een volleerd postbode over een hekje om bij het volgende huis te komen. ,,Is er ook ergens een valse hond?’’, vraagt iemand in het publiek zich af. Na acht van de 143 adressen vindt de burgemeester het welletjes. Het is tijd voor beschuit en muisjes. Want de gemeente het Bildt bestaat voortaan niet meer uit zes, maar uit zeven dorpen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties