Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportzaterdag, 3 mei 2008

Topprestatie Groninger schaker
Tiviakov trekt Europese titel naar zich toe
Plovdiv - Schaker Sergei Tiviakov is gisteren in het Bulgaarse Plovdiv Europees kampioen schaken geworden. De Nederlander won in de laatste en elfde ronde als enige van de acht koplopers zijn partij en kwam zo op 8,5 punt. Hij bleef met de witte stukken in 59 zetten Emil Sutovsky uit Isral de baas.
De 35-jarige Tiviakov verdient met de zege in een deelnemersveld van maar liefst 337 schakers een bedrag van 15.000 euro. Erwin lAmi kan vandaag het Nederlande succes compleet maken. Hij kwam met de zwarte stukken remise overeen tegen de Rus Sergei Volkov.
LAmi strijdt met minimaal vijf schakers in tie-breaks met verminderende bedenktijd om de zilveren plak. Zowel Tiviakov als lAmi is dankzij de goede prestatie tijdens de Europese titelstrijd al zeker van deelname aan het komende WK.
De in Groningen woonachtige Tiviakov verhuisde in 1997 van zijn geboorteland Rusland naar Nederland. Hij was in 1989 wereldkampioen bij de jeugd tot 18 jaar. Twee jaar later verwierf hij het grootmeesterschap. Ondertussen studeerde Tiviakov economie in Krasnodar. Hij voltooide die studie in 1995.
Sergei Tiviakov werd met het Nederlands team al twee keer Europees kampioen, in 2001 en 2005. In 2006 en 2007 werd de wat wereldvreemd ogende grootmeester Nederlands kampioen. In 2007 werd hij met Groningen (waar ook de Friezen Jan Werle, Yge Visser en Daan Brandenburg spelen) Nederlands kampioen voor clubteams. Tiviakov, momenteel 85ste op de wereldranglijst met een rating van 2634, is verder vooral succesvol in de open toernooien.
Tiviakov was vorig jaar ook de beste Nederlander op het EK. Hij hield toen aan zijn elf duels in het reguliere toernooi 7,5 punt over. De Groningse grootmeester eindigde na een barrage met de Georgir Micheil Mchedisjvili uiteindelijk op weerstandspunten als 27ste. Ditmaal oversteeg hij zichzelf in het sterke deelnemersveld.
Aan het EK deden ruim zeventig grootmeesters met een rating hoger dan 2600. Met topnamen als (toptien) Movsesian, Vallejo Pons, Volokitin, Almasi, Akopian, Fedorchuk, Motylev, Bologan, Georgiev en op de tiende plek Nederlander Predrag Nikolic (Leiderdorp). Tiviakov was vooraf de nummer dertig. LAmi was terug te vinden op de 71ste plaats.
Jan Werle bleef in zijn laatste partij steken op een remise tegen de Montenegrijn Dragan Kosic. Van de toppositie van de grootmeester uit Beetsterzwaag na vijf ronden was na twee nederlagen op rij niet veel meer over. Hij eindigde uiteindelijk naamloos in de middenmoot (150ste), nog net voor Friso Nijboer en Alexander van Beek.
Bij de vrouwen won Kateryna Lahno uit de Oekrane het EK. Beste Nederlandse was Peng Zhaoqin op de 33ste plaats.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties