Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economiezaterdag, 3 mei 2008

Burgemeester wil opheldering
Crone pleit bij Verburg voor slachterij
Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden wil van minister Verburg opheldering over de controles bij Friesland Vlees. Wanneer de minister voldoende duidelijk kan maken dat er bij de slachterij geen sprake is van grove misstanden zoals werd beweerd in de uitzending van Tros Radar, hoopt Crone dat het vertrouwen bij de afnemers van vlees herstelt.
De Leeuwarder burgemeester pleitte gisteravond in de uitzending van het actualiteitenprogramma Nova voor volledige openheid van zaken over de controles bij Friesland Vlees in de afgelopen weken. De controles werden ingesteld omdat klokkenluiders aan Verburg zouden hebben verteld dat er veel misstanden waren bij de aanvoer van vee. ,,Wanneer er niks aan de hand blijkt te zijn bij de slachterij en de controles onterecht werden aangekondigd, moet de schade van het bedrijf ook verhaald kunnen worden”, zei Crone.
Na de bekendmaking van de controles en de uitzending van het televisieprogramma Radar, kwamen er bij het bedrijf veel annuleringen binnen bij de afnemers van vlees. Ook de aanvoer van koeien liep drastisch terug. Eigenaar Wildeboer maakte begin deze week bekend dat hij de slachterij gaat sluiten omdat de inkomsten fors zijn afgenomen en het imago van zijn bedrijf veel schade heeft opgelopen. De poorten sluiten naar verwachting binnen enkele weken.
Het ministerie van Landbouw heeft na de dreiging van een e-mail- en faxbombardement van de zijde van Wildeboer deze week de aanmeldingsprocedure van vlees bij het ministerie geblokkeerd. Ook de mailberichten die naar het ministerie zijn verstuurd, zijn onderzocht. Gistermiddag is de blokkade om de partijen vlees te melden, opgeheven. Door de blokkade kon Friesland Vlees geen vlees verhandelen.
Bij Friesland Vlees worden nu alleen nog kalveren geslacht. Gemiddeld gaat dat om 1400 dieren per week. Friesland Vlees slachtte tot het instellen van de controles wekelijks ongeveer ook achthonderd runderen. Bij het bedrijf werken ongeveer tachtig mensen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties