Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportzaterdag, 3 mei 2008

Gouweleeuw naar de Turkse riviera
Willem Korenromp
Heerenveen - Van Skoatterwâld naar de zon in Antalya. Het klinkt als een leuke vakantie, maar voor de zeventienjarige Jeffrey Gouweleeuw zal het hard werken worden aan de Turkse riviera. De verdediger van sc Heerenveen is een van de spelers die door bondscoach Albert Stuivenberg is opgeroepen voor het Europees kampioenschap voor spelers onder zeventien jaar.
,,Dit is mooi om mee te maken’’, zegt Gouweleeuw trots. Drie interlands heeft hij pas gespeeld voor Oranje onder 17 en toch had de verdediger zijn zinnen gezet op het EK met zijn leeftijdsgenoten. ,,Vorig jaar speelde ik in Oranje onder 16. En daarna heb ik dus een paar keer met onder 17 meegedaan. Ik hield er rekening mee dat ik opgeroepen zou worden.’’
In februari maakte Gouweleeuw zijn debuut in het juniorenelftal voor spelers onder de zeventien. Op een internationaal toernooi in het Spaanse La Manga speelde hij mee in de wedstrijden tegen Oekraïne (1-0) en Noorwegen (0-0). Beide duels maakte hij de negentig minuten vol. De drie daaropvolgende interlands moest Gouweleeuw verstek laten gaan. Hij was geblesseerd, maar in de laatste oefeninterland tegen België was de jonge verdediger weer ‘gewoon’ van de partij.
Het gaat snel met de prille carrière van de jeugdspeler. Twee jaar speelt hij als prof bij Heerenveen, daarvoor speelde hij voor het Noord-Hollandse ADO’20 uit Heemskerk. ,,Eigenlijk alleen maar mooi dat het zo snel gaat. Ik werd gescout door Heerenveen. Mijn amateurclub had een samenwerkingsverband met ze. Zo zijn ze me op het spoor gekomen. Maar tijdens mijn amateurtijd speelde ik ook voor vertegenwoordigende elftallen van de KNVB. Ik maakte deel uit van de selectie voor spelers onder twaalf jaar en onder dertien jaar.’’
Gouweleeuw is de enige speler van sc Heerenveen in de selectie van Oranje onder 17. De rest van de selectie bestaat uit spelers van Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en Chelsea. Wel staan er twee Heerenveen-spelers op de standby-lijst: Jurjan Wouda en Quenten Martinus moeten zich gereed houden, mocht er nog een speler afvallen.
Solide defensie
Opvallend is dat het jeugdteam van Stuivenberg in de zes gespeelde interlands dit seizoen geen enkel doelpunt tegen kreeg. Het lijkt een solide basis voor een succesvol toernooi. Maar over een mogelijk kampioenschap wil Gouweleeuw nog niet praten. ,,Dat we weinig goals tegen krijgen geeft vertrouwen. Maar het zal moeilijk worden om ver te komen. De tegenstanders op dit toernooi zullen ook erg goed zijn.
Oranje neemt het tijdens het EK op tegen gastland Turkije (4 mei) Servië (7 mei) en Schotland (10 mei). Mocht Oranje er in slagen de pouleronde door te komen, dan wacht 13 mei de halve eindstrijd en op 16 mei de finale van het toernooi.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties