Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Geloof & Kerkzaterdag, 3 mei 2008

‘Kracht uit de hemel ook voor vandaag’
Hanneke Goudappel
Leeuwarden - Welkom, heil’ge Geest van God, waai over ons, klonk het op Hemelvaartsochtend in de Prinsentuin in Leeuwarden. De wolken dreven over en zelfs de zon liet zich nog zien. Bij de koepel in de Prinsentuin waren ruim 150 mensen gekomen voor een openluchtdienst, een initiatief van Baptistengemeente Parkkerk uit Leeuwarden-Huizum.
‘Kracht uit de hemel’ was het thema van de laagdrempelige dienst op Hemelvaartsdag. ,,Wat moeten de discipelen verbouwereerd naar de lucht hebben gestaard, toen Jezus opsteeg naar de hemel”, zei voorganger ds. Erik van Duyl. ,,En alsof het nog niet genoeg is, stonden er plots twee engelen bij hen, die hen vertelden dat Hij ook weer terugkomt.”
Van Duyl zoomde in op Jezus’ laatste woorden. ,,Jezus kondigde aan: ‘jullie zullen kracht ontvangen’. Hij beloofde zijn vrienden die achterbleven de Heilige Geest, die troost en kracht zou bieden bij het gemis van Jezus.” Maar niet alleen aan zijn vrienden, aldus Van Duyl. ,,Het is een belofte die van generatie op generatie voortgaat tot Jezus terugkomt, ook voor vandaag. Het gaat over een kracht die mensen troost biedt. Wat geweldig dat er telkens opnieuw mensen ervaren en vertellen: ik heb in moeilijke tijden kracht van God ontvangen. Of kracht om anders te gaan leven, om slechte oude gewoonten achter zich te kunnen laten met behulp van Gods kracht. Ook zijn er mensen die iets bijzonders doen met hun leven wat zij niet uit zichzélf hadden kunnen doen, maar door toedoen van diezelfde kracht van omhoog.”
We spreken over de Geest die uitgaat van Jezus, benadrukte Van Duyl. ,,Want er wordt tegenwoordig in Nederland heel wat ‘kracht’ aangeboden. Van kracht uit stenen tot allerlei vage machten. Maar waarom zou je niet gewoon het getuigenis van miljoenen mensen geloven: dat Jezus het is die kracht kan geven?”
Naast de toespraak werd er veel gezongen onder begeleiding van een combo, en was er solozang van Ella de Jong, die onder andere de gospel Go like Elijah zong. Na afloop van de viering was er ruimte voor ontmoeting en voor iedereen een kopje koffie in restaurant De Koperen Tuin.
De openluchtviering is voor herhaling vatbaar, vindt ds. Erik van Duyl. ,,Ik had gedacht: honderd mensen moeten er kunnen komen. Het waren er ruim 150. Er waren ook mensen die wat verderop bleven zitten, en zo de dienst van een afstandje meemaakten.” Van Duyl schat dat tweederde van de bezoekers uit de eigen gemeente kwam, en eenderde van buitenaf.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties