Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodonderdag, 24 juli 2008

De zomer krijgt nog warme afsluiting, met mogelijk een hittegolf
Leeuwarden - Vanaf vandaag wordt het echt zomer. Het begint met een warmtegolf, maar het zou wel eens kunnen uitlopen op een hittegolf, voorspelt weerman Piet Paulusma.
Een warmtegolf betekent dat de temperatuur zeven dagen lang boven de 25 graden Celsius uitkomt, en dat zit er zeker in. De reeks warme dagen kan vandaag met maxima van 23 tot 27 graden beginnen. Volgens de weerman komen daar morgen nog 1 of 2 graden bij.
In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het even onrustig in het land. Fikse onweersbuien kunnen windstoten en hagel met zich meebrengen. Daarna keert de rust weer. Tijdens het weekeinde blijft het zomers warm, en droog. De temperatuur komt dan weer uit tussen de 23 en 27 graden. Maar daar blijft het niet bij.
Volgende week wordt het nog warmer, zegt Paulusma. Maandag wordt het gemiddeld 27 graden en dinsdag en woensdag neemt de temperatuur nog iets verder toe. In het zuiden en midden van Nederland kan het dan tropisch warm worden met maxima van 30 graden.
Dat zou volgens de weerman wel eens het begin kunnen zijn van een hittegolf. Als dinsdag en woensdag het kwik in De Bilt de 30 graden haalt, en dat gebeurt donderdag ook, dan is de hittegolf een feit.
Voorspellingen tot en met vijf dagen vooruit zijn tegenwoordig betrouwbaar te noemen, maar zodra de meteorologen een week of meer vooruit kijken, wordt het allemaal een stuk minder zeker. Paulusma houdt dan ook een slag om de arm bij de prognose voor volgende week. ,,Er zit nog wel een addertje onder het grasĒ, zegt hij. ,,Een onweersstoring ligt op de loer voor de donderdag, en als die ons bereikt, zullen de temperaturen wat lager komen te liggen. Het is nog even afwachten.Ē
Paulusma verwacht in elk geval warm tot zeer warm zomerweer na volgende week woensdag. Dat is het effect van de restanten van de cycloon Bertha, die nu zijn opgenomen in een lagedrukgebied boven IJsland. Die depressie komt in de loop van volgende week ten westen van Engeland te liggen. De overblijfselen van de orkaan Cristobal voegen zich daar dan bij.
De stroming rond dit lagedrukgebied zorgt ervoor dat warme lucht vanuit Spanje en het Middellandse Zeegebied onze kant uit stroomt.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties