Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiowoensdag, 19 november 2008

Eilanden bedenken voor 2,5 miljoen aan plannen om oorlogserfgoed nuttig te gebruiken
Bunkers als ‘nuttig en leuk’
Vlieland - De stille sporen van de Tweede Wereldoorlog kunnen, in combinatie met documenten en herinneringen, een perfecte nieuwe toeristische trekpleister vormen voor de Waddeneilanden. De eilanden hebben voor 2,5 miljoen euro aan plannen bedacht.
De ideeën zijn gebundeld in het projectenboek Wad ’n erfgoed, dat de eilanden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben gegeven, in de hoop op een bijdrage uit een eenmalig ingesteld fonds van 21 miljoen euro. In augustus kreeg de Grontmij van de provincie opdracht om het boek te maken.
Op alle eilanden is groot enthousiasme om iets nuttigs met het oorlogserfgoed te doen, zo hebben de opstellers ervaren. Vrijwel alle beschikbare kennis en materiaal is door hobbyisten verzameld: zij staan te popelen om hun collecties veilig te stellen voor de toekomst, en in te zetten voor educatie aan jongere generaties.
Juist de eilanden zijn bij uitstek geschikt voor een combinatie van nuttig en leuk. Als toeristen wat langer op het eiland zijn, of als het slecht weer is, hebben ze behoefte aan eens wat anders dan zon, zee en strand. Met name voor Vlieland en Schiermonnikoog, die nog niet veel zogenoemde slechtweeraccommodaties hebben, kan de oorlog als ‘edutainment’ een nieuwe toeristische trekker worden, stelt de provincie.
Vlieland heeft in het projectenboek ook meteen de duurste plannen. Informatiecentrum de Noordwester wil heel graag de bunkerstelling 12H restaureren en openstellen als apart museum. Dat kost bijna een miljoen euro. Buureiland Terschelling wil de commandobunker van de Tigerstelling uitgraven en openstellen, en daarnaast iets doen met de bunker in het Seinpaalduin, die tot voorkort werd gebruikt voor apparatuur voor de kabeltelevisie. Dat kost ongeveer een ton.
Op Ameland zijn ook plannen voor het openstellen van twee bunkers, maar de expositie daar moet dan vooral in het teken staan van duurzaamheid en innovatie: het eiland noemt zichzelf niet voor niets Duurzaam Ameland. De Amelanders denken aan de oprichting van een moderne kaap - een baken voor de scheepvaart - waarin zonnepanelen en windmolentjes kunnen hangen om zo stroom op te wekken voor in de bunkers. Dit project kost bijna 200.000 euro. Schiermonnikoog heeft aan 73.000 euro genoeg, want de bunker Wasserman en een deel van het Schleidorp zijn al opengesteld, ze moeten alleen wat worden opgeknapt.
Op alle eilanden - ook op Texel - zouden verder fietsroutes en audiotours moeten komen. De eilanden willen ook een documentaire maken met de verhalen van de eilanders van destijds. Verder wil men alle kaarten, foto’s, films en documenten digitaliseren en op een website bijeenbrengen. Eind 2009 besluit VWS over alle - vanuit het hele land - ingediende plannen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties