Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiowoensdag, 19 november 2008

Opnieuw faunavervalsing op Terschelling
Grote herten worden nog ’n paar dagjes gegund op eiland
Goos Bies
Terschelling - Op Terschelling zijn in de duinen tussen West-Terschelling en Paal 8 grote herten waargenomen. Of het om edelherten of damherten of beide soorten gaat, is niet helemaal duidelijk. Wel staat volgens Staatsbosbeheer vast dat de dieren illegaal aan land zijn gebracht. Districtsmedewerker Freek Zwart van Staatsbosbeheer is er niet blij mee. Samen met de gemeente, de provincie en deskundigen wordt een oplossing gezocht.
U hebt de herten ontdekt?
,,Ter voorbereiding op een excursie voor gemeenteraadsleden ben ik afgelopen donderdag de duinen in geweest en stuitte ik bij het Kaapjesplak op hertensporen. Zo groot heb ik ze nooit eerder gezien. Vrijdag is bioloog Piet Zumkehr wezen kijken en hij zegt dat hij tien edelherten heeft gezien. We hebben ook andere meldingen gekregen, van damherten. Op verschillende momenten, door verschillende mensen. Steeds in groepjes van twee of drie.”
Hoe komen die herten daar?
,,We gaan ervan uit dat iemand ze bewust heeft uitgezet. Wie? Geen idee. Daar ga ik niet over speculeren. In ieder geval dit keer niet Staatsbosbeheer.”
Hoe kan iemand ongezien edelherten of damherten een eiland opsmokkelen?
,,Och, op internet worden ze overal aangeboden. Verder heb je een bootje nodig. Of dat niet opvalt? Er is geen dagelijkse controle op alles wat aan land komt.”
Kunnen de herten op Terschelling overleven?
,,Ze komen hier van nature niet voor, ze horen hier niet. Maar we hebben negenduizend hectare natuurgebied, qua overleving hoeft het geen probleem te zijn.”
De actie is illegaal. Heeft u aangifte gedaan ?
,,Nee, het is ook niet alleen het belang van Staatsbosbeheer. Eerst willen we overleg met alle betrokkenen, de gemeente, de provincie, deskundigen. Het belangrijkste is nu misschien wel de veiligheid. We hebben geregeld aanrijdingen met reeën, in de tijd dat ze bronstig zijn of als ze opgejaagd worden door honden. Dan verliezen ze hun voorzichtigheid.”
Reeën komen toch ook niet van oudsher voor op Terschelling?
,,Sinds een jaar of tien zitten die hier. Die zijn door een aantal mensen bewust hiernaartoe gebracht. Jagers? Ze zeggen het. Hoeveel reeën er inmiddels zijn? Eerder honderden dan tientallen.”
Wat vindt u eigenlijk van het uitzetten van grote herten?
,,Persoonlijk? Een eiland is een eiland. Het meest bijzondere van een eiland is de isolatie. Je hebt iets unieks; hoe meer je van buiten toelaat, hoe minder uniek.”
U zei daarstraks dat Staatsbosbeheer ‘dit keer’ niet verantwoordelijk is voor het uitzetten van een dier. In het verleden wel?
,,We hebben zelf egels, wezels en hermelijnen uitgezet. Fazanten hebben we hier ook naartoe gehaald. De hermelijn hebben we gehaald om de woelrat te bestrijden, die is daardoor uitgestorven op het eiland. Dat was tussen 1910 en 1930, toen de bossen werden aangelegd en de woelrat veel schade toebracht aan de jonge aanplant.”
Welk dier komt wel oorspronkelijk op het eiland voor?
,,Konijnen. Al kun je daar ook over van mening verschillen, maar ze zitten hier wel erg lang. De bosmuis en de spitsmuis. Dan houdt het met de zoogdieren wel op. Ja, en zeehonden natuurlijk.”
Wat gebeurt er nu met de herten?
,,We gunnen ze nog een paar dagjes op het eiland. Alle opties zijn open. Vangen dood of levend? Er zitten veel haken en ogen aan. Het is faunavervalsing. Elders worden ze bewust ingezet als begrazer, maar daar moet je héél zorgvuldig mee omgaan.”
De ontdekking valt samen met een werkbezoek van gemeenteraadsleden en burgemeester, die zich zouden laten informeren over begrazingsplannen voor dat gebied. Dat is wel erg toevallig. Is het geen pr-stunt of grap?
,,Honderd procent zeker niet. Het is een bizarre samenloop van omstandigheden. Dat we net op dit moment eraan denken om grote grazers los te laten op die plek... Maar dat zijn zeker niet deze grazers.”
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties