Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportwoensdag, 19 november 2008

Verdwijnen olympische status Yngling geen ramp
Leeuwarden - Tijdens de jaarvergadering van de internationale zeilfederatie (ISAF) in Madrid is afgelopen weekeinde besloten dat de Yngling niet wordt opgenomen in het programma voor de Olympische Spelen van London in 2012. Helemaal als een verrassing kwam het besluit niet, dat de driepersoons kielboot voor vrouwen - in 2008 goed voor een zilveren medaille - de schifting niet zou doorstaan. Het is ook geen ramp.
De ISAF had al eerder laten doorschemeren de voorkeur te geven aan het matchracen, een onderdeel waarin twee boten onderling tegen elkaar strijden. De Yngling had een kleine kans om voor die discipline in aanmerking te komen, maar de internationale zeilfederatie koos voor de Elliott 6m. ,,Het is jammer, maar het was wel de verwachting”, zegt de uit Stavoren afkomstige Marije Kampen.
,,Het wordt met de keuze voor het matchracen een hele andere discipline en dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit, dat er niet meer wordt gezeild in de Yngling. Ik begrijp wel dat er gekozen is voor een andere boot.” Bondscoach Jaap Zielhuis reageerde ook nuchter op de beslissing: ,,Het is belangrijk om te weten, maar uiteindelijk gaat het om de mensen die de boten varen. Nu kunnen wij ons programma daarop afstemmen.’’
Het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV) hangt het standpunt aan, dat de boten ondergeschikt zijn aan de zeilers. De opvatting is dat een goede opleiding tot goede prestaties leidt, ongeacht de klasse. Een standpunt waarin Kampen zich best kan vinden. ,,Het blijft wel een kielboot, dus de kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan gaat zeker niet verloren.”
Kampen maakte de afgelopen drie jaar deel uit van het Yngling project van het KNWV, waarin een negental zeilsters gezamenlijk een traject afwerkten richting de Spelen van Peking. Naast Marije Kampen maakten ook Marije Faber (Oppenhuizen) en Brechtje van der Werf (Sneek) en in een eerdere instantie ook Petronella de Jong (Sint Jacobiparochie) deel uit van het olympische project. Maar in het zicht van de haven viel de keuze van bondscoach Maurice Paardenkooper op een ander trio.
Hoewel het watersportverbond de Yngling een warm hart toedraagt, staat het KNWV achter deze keuze. De Elliott 6m is een leuke, moderne en sportieve boot om in te zeilen en om naar te kijken. ,,Het is een grote verandering van het fleetracen naar het matchracen”, vindt Kampen. ,,De Yngling heeft een klein roertje en bij het matchracen gaat het om snel sturen en daar is de boot gewoon minder geschikt voor. Ik vind het knap dat ze het aangedurfd hebben.”
Marije Kampen weet nog niet of ze na de mislukte campagne van 2008 nog eens een gooi wil doen naar deelname aan de Spelen van 2012. ,,Ik heb pas twee keer gedaan en het is hartstikke leuk. Maar het is nog te vroeg om nu al een oordeel te kunnen geven over het matchracen en of dat iets voor mij zou zijn”, vindt de Friezin. ,,De boot maakt me eigenlijk niet zoveel uit; als ik maar kan zeilen.”
Overigens staat de zeilboot waarmee Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemieke Bes zilver behaalden op de Olympische Spelen te koop. Het Watersportverbond stuurde gisteren een advertentie rond van de ‘Petticrows NED 356’, die in Peking excelleerde in de Yngling-klasse.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties