Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Economiewoensdag, 25 februari 2009

Vloeibare kunstmest is geen wondermiddel voor groei
Grou – Het gebruik van vloeibare kunstmest, in Nederland relatief nieuw, resulteert lang niet altijd in een hogere opbrengst van gras. Dat werd gisteren duidelijk op een thema-ochtend georganiseerd door AOC Friesland in het Aquaverium in Grou.
Vloeibare kunstmest heeft als duidelijk voordeel dat er minder stikstof uitspoelt en in de lucht terecht komt dan met de gebruikelijke wijze van bemesting met korrels. Een ander belangrijk voordeel is volgens onderzoeker Herman de Boer van de Animal Science Group van Wageningen UR de efficiënte toediening. ,,Het is een vorm van precisielandbouw waarbij je met minder bemesting toch betere resultaten kunt behalen.”
Toch wijzen proeven van hem uit dat lang niet op alle grond meer opbrengst kan worden behaald. Vooral op de betere zandgronden zorgt een vloeibare toediening er voor dat de meststof relatief snel in de plant kan worden opgenomen. ,,Bij het strooien van korrels moet altijd worden afgewacht of er wel een regenbui komt om de voedingsstoffen op te kunnen lossen en in de plant te krijgen. Maar er kan ook ineens een hoosbui komen waarbij de meststoffen wegspoelen.”
Bij kleigrond blijken de resultaten tegen te vallen. ,,De injecteur komt bij droogte de grond moeilijker in en de opbrengst valt tegen. Onduidelijk is nog waar dit van komt.”
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties