Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportzaterdag, 14 maart 2009

Gorredijkster Anema (15) één van de blikvangers op Europees talententoernooi in Thialf
‘Viking Race is het voorportaal van de schaatstop’
Ernst Slagter
Heerenveen - De kans is groot dat de talenten van vandaag de toppers van morgen zijn. En daarom is de traditionele Viking Race in Thialf met 288 deelnemers uit heel Europa een van de grootste podia voor de aanstormende schaatsjeugd. Zo leidt de vijftienjarige Reina Anema soeverein de dans in haar leeftijdscategorie. Dat de Gorredijkster een topper in de dop is, bewijst ze daarmee andermaal. ,,Maar ik heb nog een lange weg te gaan.”
Alleen al de vrouwelijke winnaars van de Viking Race in het verleden doen Anema een beetje blozen. Namen als Anni Friesinger, Tonny de Jong, Wieteke Cramer en Marrit Leenstra zijn dan ook niet de minsten. ,,Omdat ik het hier net als hen goed doe, hoop ik natuurlijk dat ik ook ooit zover ga komen.” Vader Arjen Anema: ,,Maar ze moet wel met beide beentjes op de grond blijven, hoor.” ,,Je weet nooit wat er nog allemaal kan gebeuren”, maakt zijn dochter het voorzetje vakkundig af.
Toch heeft het er alle schijn van dat er voor de jonge Gorredijkster een rooskleurige toekomst in het verschiet ligt. Niet voor niets won ze begin februari met overmacht het Nederlands kampioenschap voor dames junioren C. En passant reed ze een paar dagen later tijdens de baankampioenschappen in Thialf een knap baanrecord in haar leeftijdscategorie op de 1500 meter met 2.03,88. Eind februari scherpte ze tijdens baanwedstrijden in Heerenveen ook haar eigen baanrecord op de 1000 meter aan van 1.23,00 tot 1.22,65
De kans om zich te meten met buitenlandse schaatssters krijgt Anema nog niet vaak. ,,Daarom kijk ik elk jaar weer uit naar de Viking Race. De wedstrijden tegen meisjes uit het buitenland zijn heel anders. Ik ken hun tijden soms wel, maar het blijft toch een verrassing hoe ze rijden.” Ook buiten Thialf houdt ze na vier deelnames contact met sommige tegenstanders. Deze dagen zelfs erg nauw, want de Anema’s treden op als gastgezin voor twee Finse schaatssters.
Zo is het een drukke periode voor de Friese familie, waarvan ook Reina’s zussen Maartje (17) en Sieta (13) aan het prestigieuze toernooi meedoen. ,,Terwijl ik niet eens kán schaatsen”, lacht vader Anema. Hij rijdt de jongste telg al om kwart over zeven naar Thialf, waardoor Reina een paar uur later door haar opa wordt weggebracht. Gisteren is het wachten op Maartje, die nog even door een masseur onder handen genomen wordt. ,,En dan staat er straks een grote pan macaroni op tafel”, hoopt Anema senior. ,,Normaal gesproken is het traditie om pannenkoeken te eten met de gasten, maar pasta is ook goede sportvoeding.”
Organisatielid Rob de Rijke schuift niet mee aan tafel, maar is maar wat blij met de opvang van de Finse deelneemsters. ,,Want je wil niet weten hoeveel moeite het elke keer weer kost om gastouders te vinden. We komen altijd wel een stuk of tien te kort. Terwijl het een stukje extra glans geeft aan het hele gebeuren. Ze trekken nu met elkaar op en de kans is groot dat ze elkaar de komende jaren blíjven tegenkomen.”
De Viking Race is tenslotte al 21 jaar de springplank voor de crème de la crème van de jeugdige Europese schaatsers. Dat huidige toppers als Sven Kramer en Enrico Fabris nooit de sterkste waren in de keren dat ze deelnamen, is veelzeggend. ,,Als je op dit moment naar de deelnemers aan het WK afstanden in Vancouver kijkt, hebben wij een grote groep afgeleverd”, weet De Rijke. ,,De Viking Race is een voorpoortaal van de top.”
Van klassementsleiders als de Noorse Hege Bøkko, het zusje van Kramers rivaal Harvard, en Sverre Lunde Pedersen wordt veel verwacht. Toptalenten van buiten Europa zijn echter nog niet present. De Rijke: ,,We hebben weleens geprobeerd contact te leggen, maar er zijn nogal wat struikelblokken. Het zou prachtig zijn als hier ook Aziaten en Amerikanen gaan komen. Dat is alleen maar bevorderlijk voor ons aanzien.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties