Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Economiezaterdag, 14 maart 2009

Verdubbeling van werkloosheid in 2010
SER verwacht forse krimp voor Fryslân
Leeuwarden - De economie van Fryslân krimpt dit jaar met 2,7 procent. Dit blijkt uit voorspellingen die de noordelijke afdeling van de Sociaal-Economische Raad, SER Noord, gisteren in Groningen presenteerde. De krimp in Fryslân pakt daarmee iets beter uit dan de 3,2 procent teruggang die het CBP onlangs voor heel Nederland voorspelde.
Van de drie noordelijke provinicies komt Groningen er met 3 procent krimp in 2009 er het slechts vanaf. De werkloosheid in Fryslân verdubbelt tot 2010 en stijgt naar verwachting tot rond 24.000 werklozen. De werkloosheid verdubbelt in Groningen en Drenthe net niet. Dat Fryslân het wat de werkloosheid betreft slechter doet, komt doordat er hier relatief veel bedrijven in de bouw en de metaalindustrie zijn. Beide sectoren hebben het moeilijk.
De cijfers zijn opgesteld door SER Noord-lid en hoogleraar regionale arbeidsmarkt Jouke van Dijk en collega-onderzoeker Lourens Broersma. Beiden zijn verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. De reden dat de noordelijke provincies het iets minder slecht zullen doen, komt volgens Van Dijk doordat er minder exportgevoelige sectoren zijn. Landelijk zorgen de problemen met de export voor meer krimp in de economie.
Van Dijk heeft bij zijn voorspellingen een marge aangegeven van betrouwbaarheid. In het slechtste geval komt de krimp in Fryslân uit op 4,3 procent, in het beste op minus 1 procent. Van Dijk is vooral geschrokken van de verdubbeling van de Friese werkloosheid in 2010. Zijn belangrijkste advies is om nu in te zetten op scholing. ,,Er komt grote krapte op de arbeidsmarkt na deze recessie. Schoolverlaters zonder baan kunnen van deeltijd-WW‘ers in een bedrijf het vak leren.”
Gedeputeerde Galema zegt in een reactie vooral te willen waken voor te veel somberheid. ,,De werkloosheid was afgelopen jaar nog historisch laag. Ik zie dat heel veel bedrijven bang zijn mensen mensen te ontslaan omdat ze ze over een paar jaar niet meer terugkrijgen.” Galema hoopt dat veel kleinere bedrijven geholpen kunnen worden met de 31 miljoen euro aan stimuleringsmaatregelen die Fryslân deze week aankondigde.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties