Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurvrijdag, 10 april 2009

Dvd-presentatie met hindernissen
Hessel Fluitman
Het leek zo mooi. Bij binnenkomst in Theater Sneek werden de bezoekers ontvangen met een glaasje ouzo. Een bijna vanzelfsprekend welkom, dankzij een zangeres met Griekse banden. Het was dan ook teleurstellend om na afloop van de dvd-presentatie van Souldada te moeten constateren dat de grote angst bij elke presentatie - laat de techniek ons niet in de steek? - deze avond bewaarheid werd. Met een nieuwe laptop kan dat gebeuren. Toch kwamen er wat beelden tevoorschijn van de toer van de Friese wereldmuziekgroep door Zuid-Afrika vorig jaar. Met een paar kindertjes prachtig in beeld, die vol bewondering keken naar wat er allemaal gebeurde.
Het pijnlijke was, vertelde Souldada-voorman Herman Woltman, dat de dvd het zelf niet deed. Een laatste poging om de dvd Cançáo, met hierop muziek van Souldada tijdens Oerol vorig jaar, aan de praat te krijgen, slaagde evenwel. Het is een wonder, mompelde Woltman toen de dvd alsnog startte. Zij het dat de beelden schokkerig over het doek bewogen. Zo kon er uiteindelijk toch genoten worden van de muziek van Souldada, in een mix van dvd-beelden en een live-uitvoering. Daar ging het tenslotte om deze avond.
De muziek van Souldada is een mengeling van Fries, Grieks, Braziliaanse samba, Balkan-zigeunermuziek en fado. Zelfs een Frans chanson wordt er soms gebracht. De afgewogen combinatie van fado, gitaar en cello, met de begeleiding van bas en drums geeft hun muziekkeuze een mooie klankkleur die de zangeres een mooie ondergrond geeft. Met eenvoudige middelen vertolkten ze gisteravond de sfeer en de klanken in de muziek uit de verschillende landen.

Vissersvrouwen

Eenmaal thuis blijken het geluid en de beelden op de dvd prachtig helder te zijn. Een compliment aan opnametechnicus Fokko Miedema. Dan wordt ook het verhaaltje duidelijk dat als rode draad in de voorstelling is gelegd. Een in het net gevangen mysterieuze vrouw komt in een visserdorp terecht. Ze zingt over de liefde en brengt zo de vissersgemeenschap in verwarring. De twee vissersvrouwen (Ingrid Stoepke en Berber de Hoo Tjalsma) die vijandig staan tegenover deze verleidster, blijken mooi ingetogen te kunnen dansen en de vissers zijn volbloedmuzikanten. Zo is er niet alleen veel te horen, maar ook nog wat te zien.
Blijft het jammer dat door de paniek over de crash de uitwerking van de presentatie deze avond in het water viel. Het is ook wel weer passend, als je je realiseert dat de Oerol-concerten op het strand werden gespeeld. De muziek zelf maakte het geheel weer goed. Die staat als een huis.
i Dvd-presentatie ‘Cançáo, Souldada op Oerol’ in Theater Sneek. Belangstelling: plm 100 bezoekers

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties