Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Economievrijdag, 10 april 2009

Maatregelen moeten 32 miljoen euro opleveren
Friesland Bank: snel besparen

Oranjewoud - Friesland Bank wil met een forse reorganisatie op zeer korte termijn 32 miljoen euro besparen. Een vijfde van het aantal banen wordt geschrapt en acht kantoren gaan dicht. Uitgangspunt is om in ieder geval in een straal van tien kilometer een kantoor te behouden.

Dat heeft de bankorganisatie gisteren bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008. De reorganisatie, die deze krant gisteren meldde, wordt vooral doorgevoerd om de verliezen tegen te gaan waarmee de bank geconfronteerd is. Over 2008 werd er voor 75 miljoen euro verlies geleden.
Het schrappen van 250 van de 1200 voltijdsbanen is volgens bestuursvoorzitter Robbert Klaasman nodig om een gezond bankbedrijf te houden voor de langere termijn. De banen zullen verdwijnen onder het flexibele personeel, bij mensen met tijdelijke contracten en ook mensen met een vaste aanstelling kunnen op korte termijn ontslag verwachten (130 tot 140 voltijdsbanen).

Korte termijn

Het grootste deel van de reorganisatie wil de bank op zeer korte termijn doorvoeren. Ongeveer 190 van de te schrappen 250 banen moeten dit jaar verdwijnen. De rest moet volgend jaar worden gerealiseerd. Eind van deze maand verwacht de bank een advies van de ondernemingsraad over de maatregelen.
Het schrappen van banen moet leiden tot een kostenbesparing van 16,8 miljoen euro. Daarbij wil de bank nog eens vijftien miljoen besparen door acht van de 24 Friese kantoren te sluiten en het opzeggen van en openbreken van contracten. ,,We kunnen geen kantoren ophouden die niet renderen”, is het argument van bestuursvoorzitter Klaasman. ,,Voor vijftien tot twintig klanten per kantoor per week kunnen we geen vestigingen openhouden.”
Volgens de bank worden al steeds meer transacties via internet afgewikkeld. Vorig jaar ging het om een verdubbeling.
De acht kantoren die sluiten staan in Bolsward, Burgum, Gorredijk, Grou, Gytsjerk, Oosterwolde, Stiens en De Westereen. Criteria die de bank bij het sluiten van vestigingen aanhield zijn de bereikbaarheid van een vestiging binnen een straal van ongeveer tien kilometer, de omvang en de rentabiliteit van de vestiging, het aantal klanten en het balansvermogen.
Opmerkelijk is dat de bank doorgaat met het openen van vestigingen buiten de provincie. Volgens Friesland Bank is daarmee relatief gemakkelijk extra marktaandeel te bereiken. Dit jaar wordt er bijvoorbeeld in Rotterdam een vestiging geopend. In het hele land heeft de bank nu nog 31 vestigingen.
In het afgelopen jaar heeft de bank de personeelskosten kunnen verlagen van 91 miljoen euro naar 89 miljoen euro. Daarbij heeft de bank ook afgezien van de uitkering van bonussen. Het bankbedrijf heeft 1,8 miljoen euro gereserveerd voor schade als gevolg van de teloorgang van de IJslandse bank Icesave.

Concurrentievervalsing

Klaasman zet grote vraagtekens bij de rol van de Nederlandse overheid bij het ondersteunen en redden van andere banken.
,,De Nederlandse staat moet alert optreden maar de suggestie vermijden van concurrentievervalsing. We moeten zorgen dat er in de Nederlandse markt een open concurrentie blijft”, zei de bestuursvoorzitter van Friesland Bank.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties