Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiovrijdag, 10 april 2009

NVM moedigt aan om vooral nu huizen te kopen
Huizenprijzen zakken; kans voor kopers

Leeuwarden - De huizenprijzen in Fryslân zijn het eerste kwartaal van dit jaar gezakt met 5 tot 10 procent. Dit blijkt uit cijfers van de NVM. Volgens Zwany van Brussel van de makelaarsvereniging is nú het moment om te kopen.

Het laatste kwartaal van vorig jaar zakte de gemiddelde prijs van koopwoningen al. Deze trend zet door in de eerste drie maanden van 2009. Landelijk zakten de prijzen met 3,1 procent en in Fryslân zakten de prijzen nog meer. Het meest was dit merkbaar in het zuiden van de provincie. Daar zakten de prijzen met 10,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Het zakken van de huizenprijs komt volgens Van Brussel doordat veel woningen lang te koop staan en eigenaren daardoor bereid zijn de prijs naar beneden bij te stellen. De starterswoningen met een waarde tot 150.000 euro doen het volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nog steeds redelijk goed. ,,De woningen in de hogere prijsklassen blijven onverkocht. Dat heeft alles te maken met het verminderde vertrouwen bij huizenkopers.”
De duurdere woningen zakken hierdoor het meest in prijs. De historisch gezien goedkoopste gebieden van Fryslân blijven stabiel; die laten de geringste prijsdaling zien. Over het algemeen zijn er in de verschillende regio’s 25 tot 35 procent minder woningen verkocht in het eerste kwartaal van het jaar, vergeleken met eind vorig jaar. De stagnatie van verkopen was het grootst in het Zuiden van Fryslân.

Dubbele lasten

Het aantal verkopers met dubbele lasten, die een nieuwe woning hebben gekocht terwijl hun vorige woning nog niet verkocht is, neemt niet toe. De meeste mensen willen nu eerst hun huidige woning verkopen voordat ze een ander huis kopen. Of ze kopen een ander huis, waarbij dit risico wordt ingedekt (no risk clausule). Kopers zijn wat dat betreft dus voorzichtiger geworden.
,,Voor starters zijn er nog subsidies vanuit de overheid. Verder neemt de overheid helemaal geen maatregelen. Dat is erg jammer”, vindt Van Brussel. ,,De overheid kwam met een pakket aan maatregelen tegen de recessie, maar het lijkt erop dat de woningmarkt vergeten is. De bouwsector heeft wel steun gekregen, de makelaars niet. Makelaars hebben gevraagd om de overdrachtsbelasting omlaag te doen. Dat zou veel kopers over de streep helpen. Daar heeft de overheid niets mee gedaan.”

Sprankje hoop

De NVM merkt volgens Van Brussel dat steeds meer makelaars moeite hebben het hoofd boven water te houden. ,,Exacte cijfers kan ik nu niet geven. Ik weet van vier kantoren dat ze zijn gestopt. Steeds meer kantoren sluiten vestigingen, vragen ontslagen aan of sluiten helemaal de deuren. Ook werktijd verkorting komt veel voor.”
Landelijk gezien heeft de NVM geconstateerd dat er in maart weer een lichte stijging is in het aantal verkopen. De komende periode blijft het natuurlijk aantrekkelijk voor kopers om een woning te kopen, ook gezien de lage rentestand voor hypotheken. ,,Toch zal het de komende periode nog moeilijk blijven voor de makelaarskantoren en voor huizenbezitters die willen verkopen.”
Vanuit de makelaarsorganisatie zal binnenkort opnieuw een campagne komen om mensen erop te wijzen dat nu het juiste moment is een huis te kopen. ,,De huizen zijn goedkoop, de rente is laag. De verwachting is dat als de markt weer aantrekt, ook de prijzen weer gaan stijgen. Het vertrouwen is nu nog het enige dat mist.”
Een tijdje geleden had de NVM een campagne waarin zeven redenen werden gegeven om een huis te kopen. Daarbij werd erop gewezen dat de kans om het droomhuis te vinden, nu groter is dan ooit. Ook zijn de huizenprijzen volgens de NVM nu realistischer dan de afgelopen jaren.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties