Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiowoensdag, 17 juni 2009

Symposium van Vroegopstapmoeders in Gorredijk
Winst van vroege staptijden zit ’m in welzijn jeugd

Gorredijk - ,,Het welbevinden van de jeugd en het gezinsleven, dáár zit de winst van vroegere sluitingstijden.”

Door Anneke Visser.
Corrie Hermann, oud GGD-bestuurder en Tweede Kamerlid, vatte gisteravond nog even samen waarom Myriam Loonen en Hannie Gorter uit Siegerswoude ruim twee jaar geleden hun actie ook alweer begonnen: als jongeren vroeger op stap gaan, is dat volgens hen beter voor hun gezondheid, bioritme en prestaties. ,,Dat was de insteek van de moeders en dat is waar het om moet gaan. Als jongeren door het vroeger stappen ook minder gaan drinken, is dat alleen maar mooi meegenomen.”
Tijdens een symposium in Gorredijk, georganiseerd door hun stichting Vroegopstap, kwam opnieuw de vraag naar voren of het overmatig alcoholgebruik onder jongeren nu wel of niet terug te dringen is met het vervroegen van de sluitingstijden in de horeca. Beleidsadviseur Hans Kant van Koninklijke Horeca Nederland neigde gisteravond naar ‘niet’. Slechts 15 procent van al het alcoholgebruik vindt plaats in de horeca, betoogde hij. Bovendien is uit een onderzoek in opdracht van Vroegopstap gebleken dat maar weinig mensen verwachten dat het drankgebruik van jongeren afneemt als kroegen en discotheken eerder sluiten. ,,Als het effect zo klein is, waarom praten we dan nog over vroegere sluitingstijden”, vroeg hij zich af.

Goedkoop

Dat vroeger uitgaan wel degelijk effect kan hebben bij het tegengaan van overmatig alcoholgebruik, bleek uit de lezing van directeur Wim van Dalen van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. ,,Er wordt in Nederland zo veel gedronken omdat alcohol goedkoop en beschikbaar is”, stelde hij. ,,Als sluitingstijden in de horeca verruimd worden, betekent dat dat alcohol beter verkrijgbaar wordt.”
Het voorbeeld van Groot-Brittannië laat zien dat later stappen wel degelijk van invloed is op alcoholgebruik, stelde Van Dalen. ,,Alle kroegen waren daar om elf uur ’s avonds dicht, maar in 2005 zijn de sluitingstijden vrijgegeven. Sindsdien is de piek in overlast op straat verminderd, maar het aantal alcoholgerelateerde opnames in de ziekenhuizen is fors toegenomen.”
Of het vervroegen van de sluitingstijden een omgekeerd effect heeft, zal blijken wanneer per 2 januari 2010 de nieuwe regels in tien gemeenten in West-Friesland van kracht zijn. Samen hebben ze afspraken gemaakt over het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. ,,Vervroegde sluitingstijden in de horeca zijn daar alleen een onderdeel van”, legde burgemeester Jan Baas van Enkhuizen uit. ,,We verwachten dat jongeren minder zullen drinken als ze eerder binnen zijn.”
Buurthuizen, sportkantines en hangketen worden ook aangepakt. Ze krijgen te maken met strenge regels omtrent het schenken van alcoholische dranken. Stappers worden in de regio vanaf volgend jaar na twaalf uur niet meer binnengelaten in horecagelegenheden. Om twee uur gaat alles dicht. Willen kroegen of discotheken toch tot drie of vier uur open zijn, dan moeten ze aan strenge regels voldoen - zoals het afnemen van blaastesten aan de deur, goed toezicht op het schenken van alcohol aan jongeren onder de zestien en het instellen van een cooling down periode vlak voor sluitingstijd.
Als de aanpak in West-Friesland een succes blijkt, wil dat niet zeggen dat dat ook voor andere regio’s geldt, zei Van Dalen. ,,Het vervroegen van sluitingstijden heeft niet in elke gemeente hetzelfde effect.”
Burgemeester Bilker van Kollumerland benadrukte het belang van een integrale aanpak. Als gemeenten hun beleid niet op elkaar afstemmen, gaan stappers na sluitingstijd in de ene regio door naar de volgende. ,,Myriam Loonen en Hannie Gorter hebben een Fryslânbreed vroegstapbeleid verdiend”, zei hij.
Het vervroegen van sluitingstijden kan voor de horeca nog wel eens beter uitpakken dan Koninklijke Horeca Nederland denkt, stelde Loonen. ,,Als jongeren vroeger op stap kunnen gaan, hebben ze geen reden thuis eerst de tijd te doden met indrinken. ,,Wij willen graag dat jongeren meer alcohol in de horeca nuttigen, in plaats van thuis. Drank is veel duurder in de horeca en dat zou wel eens tot gevolg kunnen hebben dat er minder gedronken wordt.”

Kevertje

Het is aan de gemeenten verantwoording te nemen voor het welzijn van jongeren, besloot ze. ,,Voor een bijzonder kevertje in het Polderhoofdkanaal worden kosten noch moeite gespaard. Wat doen we met onze jongeren die ’s nachts op pad zijn en overdag slapen? Als de overheid alles vrij laat, is het vechten tegen de bierkaai.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties