Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportwoensdag, 17 juni 2009

Korfbalclub WIK’34 is al 75 jaar ‘Willen Is Kunnen’

Damwâld - Korfbalvereniging WIK’34 (Willen Is Kunnen) uit Damwâld heeft zaterdag op grootse wijze stilgestaan bij het 75-jarig bestaan van de club. Onder stralende omstandigheden werd het feestprogramma, dat de jubileumcommissie in anderhalf jaar tijd in elkaar had gezet, op het sportcomplex van De Wâlden met groot enthousiasme afgewerkt. ,,De hele dag was één groot hoogtepunt”, vond voorzitter Jelle Dijksma.

Bert Kalteren
De geschiedenis van de korfbalvereniging uit Damwâld is doorspekt met ups en downs. Zo moest in de oorlogsjaren de competitie worden stilgelegd vanwege een gebrek aan fietsen. Daarnaast zijn ledenverlies en een gebrek aan financiële middelen terugkerende problemen in de historie van WIK’34. Maar in de lijfspreuk ‘willen is kunnen’ vond de club altijd weer een uitdaging om de schouders eronder te zetten en door te gaan.
Daarin was historisch gezien een belangrijke rol weggelegd voor de overleden erevoorzitters Rintje van der Meulen en Wypko Sjoerdstra. ,,De laatste heb ik nog gekend. Het ware beide mensen van de schouders eronder te zetten om iets van de vereniging te maken. Echt people’s managers”, vertelde Dijksma, die sinds een jaar of vijf voorzitter is van WIK’34. ,,Maar ik ben een ander soort voorzitter.”
Qua ledental zit de korfbalvereniging weer wat in de lift. ,,We hebben een honderdtal leden en met name onder de jeugd groeit de vereniging enorm. We hebben donderdag een ledenvergadering en dan vragen we ook de ouders erbij. Er worden door het korfbalverbond (KNKV) steeds meer functies in het leven geroepen, die we als club moeten bekleden. Anders krijgen we een boete en daar hebben we de steun van de ouders bij nodig.”
Met twee seniorenteams is het aanbod bij WIK’34 wat aan de magere kant, vindt ook Dijksma. ,,Maar ik maak me geen zorgen. Momenteel is er geen aanvulling vanuit het tweede voor het eerste team. Er komt wel wat jeugd aan, maar die is nu nog te jong. We moeten eigenlijk geen blessures krijgen.” Net als veel korfbalclubs heeft WIK’34 ook te maken met een tekort aan jongensleden. ,,Maar we hebben een respectabel aantal.”
Bovendien heeft de vereniging geen eigen clubhuis en dat scheelt inkomsten. ,,We moeten steeds de broekriem aanhalen en allerlei acties organiseren om geld binnen te halen”, zegt de voorzitter. Een kunstgrasveld en 250 leden, zoals KNKV-voorzitter Jaap Lenstra zaterdag opperde, is volgens Dijksma toekomstmuziek. ,,Je moet realistisch blijven en we willen gestaag groeien naar 150 leden.”
De gemeente Dantumadeel was WIK’34 terwille met de bouw van een sporthal en de aanleg van een korfbalveld. Maar in de jaren vijftig, toen de vereniging op de huidige locatie terechtkwam, wilde de gemeente dat de club op zaterdag ging spelen. ,,Toen is er even overwogen om dan maar in een naburig parkje te gaan spelen, waarna de gemeente overstag ging. Wanneer WIK’34 een zaterdagvereniging is geworden hebben we niet kunnen achterhalen.”
Het eerste team speelt in de vierde klasse. In het seizoen ’82-’83 promoveerde WIK’34 naar de tweede klasse van het district. ,,Maar omdat er een aantal leden afhaakte, moest de club terug naar een lagere klasse”, aldus Dijksma. Maar de club is ambitieus. ,,De ambitie is dat we omhoog willen, maar we moeten wel reëel zijn. Er moet druk van onderaf zijn en nu is het nog even wat behelpen.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties