Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkdonderdag, 23 juli 2009

Zesde zomerconferentie van New Wine gaat over ‘Huis van de Vader’
Een week leren ontvangen én doorgeven

Biddinghuizen - Er gebeuren ,,heftige dingen” in de wereld, concludeert stichting New Wine. Tijdens de zesde zomerconferentie die de organisatie volgende week in Biddinghuizen houdt, staat de schuilplaats die God daarin biedt centraal. Zo’n 3800 bezoekers leren een week lang ontvangen én doorgeven.

Door Anneke Visser.
Volgens de traditie van New Wine krijgen we tijdens de zomerconferentie volgende week veel buien”, zegt manager Rens Huizenga grinnikend. ,,We wachten het rustig af.” Een beetje goed weer zou niettemin welkom zijn, want alle onderdelen van de zevendaagse conferentie die zaterdag begint, vinden plaats onder tentdoek. Zo’n 2300 bezoekers kamperen bovendien op het terrein naast Walibi Flevo in Biddinghuizen. Over de week verspreid komen daar naar verwachting nog eens vijftienhonderd daggasten bij.
Het verwachte aantal bezoekers ligt zo’n tien procent hoger dan vorig jaar. De groei is bescheidener dan in vorige jaren, zegt Huizenga. ,,We plannen de conferentie altijd in de eerste week van de zomer waarin alle scholen in Nederland vakantie hebben. Dat betekent dit jaar dat de bijeenkomst voor de regio midden ongunstig valt, in de derde week van de vakantie. En zo’n 70 procent van de bezoekers komt uit die regio.” Bovendien zou de recessie voor sommigen nog wel eens roet in het eten kunnen gooien, denkt hij. ,,Je weet maar nooit.”

Vernieuwingsbeweging

De conferentie van 2009 wordt de zesde op rij in Nederland voor New Wine, een kerkelijke vernieuwingsbeweging. In Groot-Brittannië, waar de organisatie ontstaan is, worden deze zomer drie conferenties achter elkaar gehouden. Ook in Scandinavië en de Verenigde Staten worden soortgelijke zomerbijeenkomsten georganiseerd, met als gemeenschappelijk doel: het in gang zetten van een vernieuwingsbeweging binnen de traditionele kerken.
,,Het werk van de Heilige Geest is in de traditionele kerken ondergesneeuwd geraakt”, zegt Huizenga. ,,Maar het bekend maken van het koninkrijk van God is wel wat de Heilige Geest doet. Wij proberen bezoekers van de conferentie te inspireren en te motiveren om daar meer ruimte aan te geven.”
De bezoekers van de zomerbijeenkomst zijn vooral christelijk-gereformeerd, Nederlands-gereformeerd, gereformeerd-vrijgemaakt of PKN-lid. ,,Zoals de conferentie Opwekking met Pinksteren veel mensen uit evangelische gemeenten trekt, komen naar New Wine met name leden van traditionele kerken.”
Het thema van de conferentie is dit jaar ‘Huis van de Vader’. De organisatie wil daarmee duidelijk maken dat de boodschap van de Bijbel revolutionair is in een tijd waarin veel mensen moeite hebben een plek te vinden waar ze zich geborgen en geaccepteerd voelen. ,,Er gebeuren heftige dingen in de wereld”, zegt Huizenga. ,,Als christen mag je schuilen bij God. Hij is een liefdevolle vader, bij wie je veilig bent.”
Met dit gegeven alleen is de boodschap nog niet compleet, zegt hij. ,,We willen mensen opbouwen in hun geloof, maar ze tegelijk laten zien dat het de bedoeling is dat ze met het nieuws van die schuilplaats de wereld in gaan. Leren ontvangen, maar ook doorgeven.”
Onder het motto ‘de Vader geeft, geef het door’ gaat hoofdspreker Mark Stibbe tijdens de ochtendsamenkomsten in op deze thematiek. Stibbe was tot voor kort dominee in St. Andrews Chorleywood - de geboorteplaats van New Wine. Samen met het zijn echtgenote runt hij The Father’s House, een hulporganisatie voor wezen.
Naast Stibbe spreken tijdens de conferentie onder anderen ook Otto de Bruijne, Willem Smouter, Paulien Zeeman en Bruce Collins - de internationale leider van New Wine. Het ochtendprogramma is ingeruimd voor bijbelstudie. ’s Middags kunnen bezoekers kiezen uit uiteenlopende seminars, met onderwerpen als geestelijke groei, muziek, ouderschap, genezing en profetie. Tijdens het avondprogramma staan met name pastorale thema’s op het programma en is er ruimte voor gebed.
Kinderen kunnen, verdeeld over drie leeftijdsgroepen, terecht in een aparte tent voor een speciaal programma. ,,Voor de allerkleinsten hebben we een crèche”, zegt Huizenga. Nieuw dit jaar zijn samenkomsten voor tieners vanaf zestien jaar. ,,Het tienerprogramma is voor jongeren tussen de twaalf en twintig jaar. Dat is een brede groep. Om de oudere tieners meer aan te spreken hebben we nu een aantal aparte bijeenkomsten voor hen.”
De programma’s worden verzorgd door een groot aantal vrijwilligers. Dit jaar zijn het er zo’n driehonderd, plus nog eens honderd gebedsmedewerkers.

Zorgvuldig benaderen

Uit evaluaties na voorgaande jaren is gebleken dat de bezoekers van de New Wine conferentie over het algemeen positief zijn over de organisatie, zegt Huizenga. Of er al daadwerkelijk iets te merken is van een vernieuwing binnen kerken, vindt hij moeilijk te zeggen. ,,Er zijn best al een aantal kerken die het gedachtegoed omarmen. We hebben veel leden en leiders nieuwe inspiratie mogen geven.”
Toch stuiten veel bezoekers, eenmaal terug in eigen kerk, vaak op weerstand. ,,Een aarzelende kerkenraad, bijvoorbeeld. De ervaring leert dat je zo’n veranderingsproces zorgvuldig moet benaderen. Vernieuwing kost tijd.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties