Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 19 augustus 2009

Deventer krijgt een jaarlijkse Geert Grote Dag
Deventer - Geert Grote (ook wel: Geert Groote) staat de komende tijd volop in schijnwerpers in de stad Deventer. Morgen herdenkt de Geert Grote Universiteit de 625e sterfdag van de grondlegger van de Moderne Devotie en 3 september houdt de stad Deventer voor het eerst een Geert Grote Dag. De bedoeling is dat deze dag jaarlijks terugkomt.
De Geert Grote Dag wordt georganiseerd door een comité dat bestaat uit vertegenwoordigers van de Stichting Geert Groote Huis (SGGH), de Stichting Vrienden van het Geert Groote Huis (SVGGH) en de Stichting Geert Grote Universiteit (GGU).
De 625e sterfdag van Geert Grote wordt herdacht met een kerkelijke herdenkingsdienst in de Deventer Broederenkerk en met een wetenschappelijke herdenking. Cultuurhistorica drs. S. Delhaas houdt daar de lezing Katharina von Bora: een Ongekende Volgelinge van Geert Grote. ,,Luther is vroeger naar de school geweest van de Broeders des gemenen levens, de school van de Moderne Devotie die door Geert Grote is gesticht”, licht universiteitssecretaris Sybrand Buve toe. ,,De Moderne Devotie heeft in de late middeleeuwen veel invloed gehad in de lage landen, met name in Duitsland.”

Stiltemomenten

De Moderne Devotie legde de nadruk op het persoonlijke: de betekenis van het geloof voor het dagelijks leven en verandering van binnenuit. In een hectische samenleving zochten de devoten stiltemomenten om tot rust te komen.
Buve merkt dat de belangstelling voor Geert Grote (1340-1384) en zijn gedachtegoed weer toeneemt. Hij blijkt opvallend actueel te zijn. Dat laat ook een boek zien dat op de Geert Grote Dag wordt gepresenteerd: Contra Turrim. Geert Grote en de kredietcrisis, geschreven door Jeroen Buve. ,,Geert Grote schreef in 1371 een traktaat Contra Turrim, dat gericht was tegen de praalzieke bouw van de Domtoren in Utrecht. De argumenten die hij daarin geeft tegen de bouw, en vooral tegen hoe die gefinancierd werd, kun je eigenlijk naadloos toepassen op de financiële crisis van vandaag de dag”, zegt Buve. ,,De situatie waartegen Geert Grote zich in het verloren gewaande traktaat afzette, vertoonde een verbluffende gelijkenis met de graaicultuur die tot de huidige crisis heeft geleid.”
Zo pleit Geert Grote in het protesttraktaat voor het natuurrecht, de metafysische component in het recht. ,,Ook tegenwoordig is het natuurrecht ondergesneeuwd door het formalisme. Dat zie je bijvoorbeeld in de rechtspraak. Iemand komt vrij en je denkt: deze man is toch echt schuldig, maar hij kom er toch mee weg. Geert Grote pleitte al voor aandacht voor het rechtvaardigheidsaspect.”
Naast dr. Jeroen Buve spreekt op de Geert Grote Dag historicus prof. dr. Herman Pleij en is er een panelinterview.
i De herdenkingsdienst van de 625e sterfdag van Geert Grote is morgen om 11.00 uur in de Broederenkerk in Deventer. De lezing is om 16.00 uur in de Bibliotheca Launiana aan de Stromarkt.
i De Geert Grote Dag is op 3 september van 13.30 tot 17.00 uur in de Oude Mariakerk in Deventer. Meer informatie: www.geertgrootedag.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties