Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiowoensdag, 19 augustus 2009

Vertrouwen in hbo-opleiding is groot onder bezoekers last minute open dag
‘Je wilt niet tot je 30e in de winkel staan’

Leeuwarden - Jongeren lijken dit jaar mogelijk vanwege de recessie massaal te kiezen voor een vervolgopleiding. Op de last minute open dag van Stenden Hogeschool in Leeuwarden was het gisteren erg druk.

Door Goos Bies.
Ze wikt en ze weegt. Misschien dat Media Entertainment Management (MEM) iets voor Anouk van Duijvenbode (20) uit Groningen is. Ze weet het niet. Werken, studeren, een cursus volgen. Alle opties liggen - minder dan een week voor de introductieweek van het hogeschooljaar begint - nog open. ,,Ik werk nu in een callcenter. Niet ideaal, maar je kunt er wel mooi bij zitten en veel uren maken”, zegt ze. Een nadeel is er ook: veel mensen klappen de hoorn erop als zij hen belt. ,,Dat is heel vervelend, ja. Daarom ben ik het ook een beetje zat.”
Van Duijvenbode is een van de honderden studenten die zich op het laatste ogenblik nog oriënteren op een hbo-opleiding. Hester Oosterhof, marketingmanager en mede-organisator van de open dag, had er vanwege de economisch krappe tijden al rekening mee gehouden dat het drukker kon worden dan vorig jaar, toen er 130 mensen zich te elfder ure nog over een Stenden-studie lieten informeren. Maar dat het zó druk zou worden, verrast ook haar. ,,Ontzettend druk. Het overtreft al onze verwachtingen.”
Halverwege de avond zijn er al honderden mensen geweest en voor het kantoor waar je je direct kunt inschrijven staan rijen. Goed, daar zitten dan ook maar twee medewerkers, maar hulp is onderweg en studenten is vooraf al gevraagd zo veel mogelijk formulieren vast in te vullen. Uiteindelijk blijkt dat de open dag op de valreep toch maar tot een handjevol inschrijvingen heeft geleid. ,,Heel veel mensen kwamen nog wat laatste dingen in orde maken, en er zitten ook heel wat mensen tussen die in februari of volgend jaar willen beginnen.”
Daar lijkt Joris van Lienen (19) ook mee bezig, toch blijkt hij er nog niet helemaal uit. Dat hij Personeel en Arbeid gaat volgen, had hij een maand geleden al besloten. De vraag is nog: waar? In zijn woonplaats Alkmaar of in Leeuwarden? ,,Uit de professionele studiekeuzetest kwam Stenden er beter uit dan InHolland. Dit is meer praktijkgericht en je krijgt opdrachten van externe opdrachtgevers.” Nadeel is dat hij dan op kamers moet.
Joris heeft er niet aan getwijfeld dat hij na zijn mbo-opleiding verder zou leren, ook al heeft hij al een baan als verkoopmedewerker. ,,Wat moet je zonder hbo?” Dat het recessie is, kon hij merken tijdens de diploma-uitreiking. ,,Andere jaren stond er altijd een stand van Randstad, dat zocht dan werknemers. Dit jaar stonden ze er voor het eerst niet”, grijnst hij veelbetekenend.
Ook Amy Sandora (21) uit Veendam heeft al een baan. Ze werkt fulltime in een kledingwinkel. ,,Dat begint toch te vervelen. De laatste tijd ben ik daarom meer over mijn toekomst gaan nadenken. Ik zie het niet zitten om dit werk tot mijn dertigste te doen.” Haar vriendin Sandy Janssen (21) knikt. Zij heeft een jaar gewerkt, maar wil toch doorleren. Met een hbo-diploma ben je verzekerd van een goede baan, verkondigt zij zoals alle jongeren links en rechts. ,,Ik weet alleen nog steeds niet wat. MEM lijkt me wel wat, maar er zit wel erg veel bedrijfseconomie in.”

Crisis beetje vervelend

Wie toch bang is géén baan te vinden na de opleiding MEM, krijgt geruststellende woorden te horen van Maaike Bartelink. Ze is vierdejaars en zit in het promotieteam van Stenden Hogeschool.,,Nu het crisis is, is het een beetje vervelend. Je ziet dat je er op de afdelingen marketing, management en communicatie als eerste uitgebonjourd wordt. Maar zodra de economie aantrekt, moeten alle bedrijven toch weer campagnes maken en zijn wij de eersten die weer een baan vinden”, zegt de stagiaire van Waterstad FM monter. ,,Wij volgen de golfbewegingen in de economie.”
MEM blijkt net als voorgaande jaren opnieuw een heel populaire opleiding. Of je daar wel makkelijk werk in vindt, vraagt een student in spe zich af. Dat valt reuze mee, zegt Bartelink. ,,Natuurlijk, 90 procent die aan deze opleiding begint, zou ervoor kiezen voor een mediabedrijf te werken. Maar in principe heeft elk bedrijf, of het nu klein of groot is, iets van communicatie nodig. Dus je kunt ook bij De Friesland terecht komen, of bij Philips. Het is ook niet mijn eerste keus, maar op een gegeven moment in je loopbaan is het een overstap die niet raar is.”
Voor de vriendinnen Francis de Vries (15) en Ilse Rodenboog (17) uit Assen is het geen studiekeuze op het laatste moment. Ze moeten nog een jaar naar de havo, maar weten nu al dat ze door gaan leren. ,,Je wilt toch graag een leuk leventje leiden en je eigen geld verdienen. Zo ben ik wel opgevoed”, zegt Ilse. En Francis: ,,Een beetje carrière maken, lijkt me erg leuk.”
Francis is nu al vastbesloten volgend jaar naar de Hogere Hotelschool te gaan. Ilse volgt haar waarschijnlijk, ook al moet ze dan wel de nodige ,,vervelende” economische vakken erbij doen. ,,Ik wil graag eerst stewardess worden en kijk dan wel wat er later op mijn pad komt.”

Snowboarden

En ook Matthijs Kalsbeek (20) uit Leeuwarden heeft een rotsvast vertrouwen in een hbo-opleiding. Na zijn mbo-opleiding cios watersport in Heerenveen, wil hij waarschijnlijk vrijetijdsmanagement gaan doen. ,,Dat past het beste bij me.” Eerst gaat Matthijs er nog een jaartje tussenuit. Surfen in Kaapstad (Zuid-Afrika) en snowboarden in Oostenrijk. Misschien dat hij daardoor over een jaar toch een andere keus maakt? ,,Zeker niet. Ik wil gewoon een hbo-opleiding doen. Dan weet je zeker dat je later een goede baan kan vinden.”
iVoor wie er nog steeds niet uit is: morgen houdt NHL Hogeschool in Leeuwarden een last minute open dag. Van 15.00-17.00 uur.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties