Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Geloof & Kerkmaandag, 14 september 2009

Survival en praise bij aftrap jeugdwerk
Lodewijk Born
Jistrum/Noardburgum - Met een survival op zaterdag en een jongerenfestival in Club Q zondagavond begon voor honderden jongeren dit weekend het christelijk jeugdwerkseizoen in Tytsjerksteradiel. Een unieke formule van kerken en burgerlijke gemeente vormt de basis van het jeugdwerk.
Wanneer Boukje Peursum in den lande vertelt over wat er in Tytsjerksteradiel plaatsvindt, krijgt ze verbaasde blikken. ,,Een burgerlijke gemeente die voor 32 uur een betaalde jeugdwerker voor christelijk Jeugdwerk financiert? Ze kunnen het gewoon niet geloven. Ik denk dat wij wat dat betreft uniek zijn. En die formule betaalt zich uit.’’
In Jistrum vlogen zaterdag bijna driehonderd tieners over een survivalparcours. ‘Bloed, zweet en tranen’, zoals het lied van André Hazes zegt. Het is een van de vaste onderdelen van het startweekend voor de clubs die aangesloten zijn bij de Federatie Christelijk Jeugdwurk Tytsjerksteradiel (FCJT) en iedereen die verder mee wil doen, vertelt Peursum. ,,Weken van te voren geven ze zich al op.’’
De minimumleeftijd is acht jaar, anders zou er onder die leeftijdscategorie ook wellicht nog een grote groep deelnemers zijn. De Survival werd gesponsord door Sonac in Burgum, de gemeente Tytsjerksteradiel en de Rabobank. Bedrijven, kerk en gemeente slaan zo de handen ineen. De FCJT is een overkoepelende organisatie van het plaatselijke christelijk jeugdwerk binnen de gemeente Tytsjerksteradiel. De FCJT is een autonome vereniging met eigen statuten en een eigen bestuur. Een dagelijks bestuur van vijf personen, en een algemeen bestuur uit afgevaardigden van alle aangesloten jeugdwerkeenheden (plaatsen). ,,Wij zijn van mening, dat het christelijk jeugdwerk niet zonder samenhang, samenwerking en het dragen van gezamenlijke verantwoordelijkheid kan. De FCJT is hierin een stimulerende factor’’, legt Peursum uit. Daarom verzorgt men trainingen voor clubleiding, 16+-besturen, jeugdraden, oudercommissies, en dergelijke. ,,Doel is ondersteunen bij het uitvoeren van de taak om honderden kinderen en tieners te kunnen laten deelnemen aan zinvol en inhoudsvol jeugdwerk.”
De activiteiten worden in de dorpen zelf gehouden, en de Federatie Christelijk Jeugdwerk Tytsjerksteradiel draagt materiaal aan. ,,Het zijn onderwerpen waar elke jeugdwerker tegenaan loopt’’, aldus Peursum. Zo wordt op 23 september een nieuwe dvd gepresenteerd over het onderwerp preventie alcohol en drugs. De jongeren hebben zelf aan de speciale dvd meegewerkt die als inleiding voor spel en gesprek in groepen kan worden gebruikt.

Maatschappelijke stage

Ook bemiddelt de FCJT voor een maatschappelijke stage. Liefst 25 plaatsen kan men per seizoen hebben.
Zondagavond kwamen 120 jongeren naar Club Q, het vroegere Quatrebas - voor hun startdienst van het seizoen. De FCJT gelooft dat je jongeren op moet zoeken in de plek waar zij zijn. ,,En dus hoort een startdienst in een discotheek.” Het was de derde keer dat zo het seizoen werd begonnen.
De band Make up your mind begon de avond met zeer veel enthousiasme. Het thema was ‘Out of control’. ,,Omdat we ook deze avond uit ons dak willen gaan voor ons geloof”, aldus Peursum. De bekende aanbiddingsleider Matthijn Buwalda trad als tweede op met verschillende van zijn liederen. Peursum ziet terug op ,,een zeer geslaagd weekend”.
Ze vindt dat ook andere gemeenten in Fryslân meer zouden moeten durven kiezen vanuit een positieve insteek en benadering van jongeren. ,,Als christelijk jeugdwerk houden wij ons heel erg bezig met normen en waarden en willen wij het positieve in jongeren naar boven halen. Christelijk jeugdwerk is veel breder dan alleen een jongerengroepje van de kerk.”
i De presentatie van de dvd is op 23 september om 20,00 uur in Glinstra State in Burgum
i www.fcjt.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Niet aleen tieners deden mee aan de survivalparcours ook volwasenen en
kinderen +- 10 jaar.

Leistra, hardegarijp - vrijdag, 18 september 2009


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties