Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiomaandag, 14 september 2009

Hoeveel generaties er ook tussen zitten: Fryslân blijft home
Wouter Smilde New York - ,,Frisian is the language that warms me when I hear it”, aldus een Fries om utens die al jaren in Amerika woont. Hij was afgelopen zaterdag in een klassiek pand op Governor’s Island in New York aanwezig op de speciale Friesland Dag.
De provincie Fryslân ontving drommen expats, nazaten van verhuisde Friezen, zakenmensen uit het heitelân die in Amerika een nieuwe markt hopen aan te boren, enzovoorts. De band met het heitelân zit vaak nog diep, zo bleek. In het kader van het boek Gevierde Friezen in Amerika interviewde voormalig Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen (van oorsprong een Jouster) verschillende Amerikanen over hoe het land van hun voorouders hen nog raakt.

Fundament

,,Het is het fundament waarop ik ben gebouwd”, zei een van de geïnterviewden. Spreker na spreker benadrukte - hoe groot de afstand ook is, en hoeveel generaties er ook tussen zitten - Fryslân blijft home.
Deze dag was vooral bedoeld als cadeau aan de ‘pompeblêd-minded Amerikanen’, zoals Commissaris van de Koningin John Jorritsma het omschreef. En dus genoten de gasten ook van de Friese cultuur waarop ze getrakteerd werden. Tjêbbe Hettinga droeg gedichten voor. Nynke Laverman zong. In de avonduren stroomden veel gasten naar de voorstelling Lân van Sytze Pruiksma. Zijn ode aan het landschap van Fryslân trok beduidend meer mensen dan de vijf die op de eerste voorstelling afkwamen.
De eerste week van het festival NY400 is gisteren afgesloten met een vlootschouw, die bij het vrijheidsbeeld afgenomen werd door kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Máxima. De hele week waren ze in de stad om te vieren dat de Nederlanders vierhonderd jaar geleden de kiem legden voor de metropool.

Vrijheidsbeeld

In de haven van Manhattan bracht de platbodem De Groene Vecht de Oranjes naar het marinefregat Hr. Ms. Tromp. Ook oud-premier Wim Kok was aan boord van de platbodem. Na een overstap in een sloep werd het prinselijk paar het marineschip op gehesen. Naast het Vrijheidsbeeld namen Willem-Alexander (in marineuniform) en Máxima vanaf de Hr. Ms. Tromp een vlootschouw af.
Een vloot van moderne en historische Nederlandse en Amerikaanse jachten en zeilboten trok voorbij in de haven van New York. Een replica van het VOC-schip De Halve Maen, waarmee Henry Hudson in september 1609 voor anker ging bij Manhattan, leidde de stoet. Saluutschoten vanaf het fregat begroetten het zeilschip.
Ook een kopie van het VOC-schip De Onrust trok voorbij, evenals zestien platbodems, het marinefregat Hr. Ms. Van Speijk en zeilbootjes die hadden meegedaan aan de Flying Dutchman Race eerder in de ochtend. Het maritieme spektakel was een onderdeel van Harbor Day, een nieuw evenement dat jaarlijks terugkeert in de stad.

Haring happen

Terug op de wal maakten de prins en prinses een wandeling door New Amsterdam Village, een ‘dorp’ op de zuidpunt van Manhattan waar Amerikanen kunnen kennismaken met Nederland. Bezoekers kunnen er haring happen, poffertjes eten of tulpenbollen kopen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties