Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiomaandag, 14 september 2009

Weinig Friezen geveld door Mexicaanse griep
Veel minder griepgevallen dan verwacht
Leeuwarden - De verwachte grote uitbraak van de Mexicaanse griep in september blijft vooralsnog uit. Bij ArboNed zijn in Fryslân minimale aantallen aan zieken geregistreerd. Gezondheidsorganisaties raden aan wel door te gaan met maatregelen omtrent hygiëne.
,,We zitten met spanning te wachten”, zegt woordvoerder Linda van den Bergh van ArboNed. De verzuimorganisatie heeft een speciale code ingesteld die gebruikt moet worden wanneer een werknemer zich ziek meldt en er mogelijk sprake is van de Mexicaanse griep. Die code wordt nauwelijks gebruikt. Volgens Van den Bergh gaat het om slechts een paar gevallen.
Volgens prognoses van landelijke gezondheidsinstanties zouden tegen het begin van de herfst ongeveer tweehonderdduizend Friezen last hebben of hebben gehad van de griep. ,,De exacte cijfers komen begin deze week binnen, maar de hoofdlijnen zijn al wel zichtbaar. Het valt reuze mee. Het wijkt niet af van een gewone griep, terwijl de verwachting anders was.”
Ondanks dat er nog geen sprake is van een echte uitbraak, waarschuwen de Wereldgezondheidsorganisatie, de Europese Unie, maar ook de GGD in Fryslân dat het gevaar nog niet is geweken. ,,Een gecoördineerde wereldwijde aanpak van de Mexicaanse griep blijft nodig”, volgens Europees Commissaris Androulla Vassiliou. Zwangere vrouwen, mensen die in de gezondheidszorg werken en patiënten die verzwakt zijn door andere aandoeningen moeten gevaccineerd worden.
,,We hebben te maken met een nieuw virus waar een groot deel van de bevolking niet mee in aanraking is geweest. Er zullen toch een hoop mensen ziek worden”, zegt Peter van der Tas, arts infectieziekten bij GGD Fryslân. ,,Wat wij moeten doen, is voorkomen dat iedereen tegelijk ziek wordt. Dat heeft grote maatschappelijk consequenties.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties