Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportmaandag, 14 september 2009

Scholl pakt in 1970 met geluk de Nederlandse schaaktitel
Hij is de enige Friese schaker die er ooit in slaagde Nederlands kampioen te worden. Eddie (Eduard Cornelis) Scholl pakte die titel in 1970 in zijn eigen Leeuwarden. Het was in het jaar waarin de speler van het roemruchte Philidor zelfs de Russische wereldkampioen Boris Spasski op remise wist te houden. Maar de 64-jarige leraar wiskunde aan het gymnasium realiseerde zich heel goed dat hij een sterke schaker was, maar geen wereldklasse.
Het is een ietwat gedevalueerd toernooi, dat van 1970. Zo ontbreken titelverdediger Hans Ree, Jan Hein Donner en coming man Jan Timman. ,,Dat ik het jaar erop met dat drietal erbij nog derde werd op het NK was denk ik een nog betere prestatie. Ik werd kampioen toen Timman net op kwam zetten. Ik ben wel opgetrokken met hem en merkte dat een er groot verschil tussen talent en echt talent zit, in mijn nadeel dan.”
In het door de Friesche Vlag gesponsorde NK van 1970 eindigde Scholl samen met Coen Zuidema op de eerste plek. Een match over zes partijen moest de beslissing brengen. In een kantoortje van de Condensfabriek verloor Scholl de vierde partij. De zesde partij moest hij winnen en dat met zwart. ,,Ik heb een hoop geluk gehad”, zegt Scholl. ,,Zuidema was erg zenuwachtig en verprutste een goede stelling.”
In het Schaakbulletin in 1970 zegt Scholl daarover: ‘Na vier partijen, Zuidema had de stand op 2½-1½ gebracht, schatte ik de kans om de match alsnog winnend te beëindigen op 20 procent. Na de vijfde partij echter, waarin ik geen voordeel wist te verwerven, was ik er zeker van, gezien mijn gebrekkige openingsrepertoire als zwartspeler, alle kansen te hebben verspeeld. In arren moede besloot ik een systeem te proberen, waarbij ik althans niet gehinderd zou worden door een overmaat aan kennis.’
‘De gevolgen bleven niet uit. Al spoedig bereikte ik een akelige, gedrongen stand, die Zuidema weinig gelegenheid tot misgrepen bood. Het enige wat ik nog wist te verzinnen was een bizarre torenmanoeuvre, waarvan de grote bezwaren bij een eenvoudige nadere analyse in het oog springen. Zuidema begon op dat moment dan ook op winst te spelen, deed dat, blijkbaar toch door nervositeit geplaagd, erg slordig, raakte tenslotte volledig van de kook om met zijn 41e zet (dus na de tijdcontrole) de partij geheel weg te geven.’
Scholl, die in 1967 met Philidor al Nederlands clubkampioen is geworden, moet dan opnieuw met Zuidema in de slag. Het gaat om een gewonnen partij. In de zevende partij slaat Scholl direct toe. ,,En die pot heb ik wel aardig gewonnen hoor. Maar het was een toernooi met veel fouten, zoals je ook wel zag in de matches tussen Karpov en Kasparov. Dan staat er zoveel druk op.”
Scholl schaakte in 1974 zijn laatste NK en stelde zijn gezinsleven op de eerste plaats. Hij speelt nog altijd voor Philidor, waar hij erelid en secretaris van is. Hij betwijfelt of de jonge garde nog weet dat hij ooit Nederlands kampioen was. Tegenwoordig heeft de provincie drie grootmeesters; Sipke Ernst, Jan Werle en Yge Visser. Maar Scholl is de enige die Nederlands kampioen is geweest. ,,Maar ik hoop niet dat ik de enige blijf.”
i Dit is de vierde aflevering van de Friese sportcanon, waarin de sportredactie van het Friesch Dagblad sporters, wedstrijden, sportmomenten en bestuurders een plaats geeft. Suggesties of opmerkingen? Mail naar sport@frieschdagblad.nl of bel: 058-2987675.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties