Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 14 september 2009

‘Tafeltenniscultuur Fryslân nog uit tijd van hunebedden’

FTTC 1 begon zaterdag het nieuwe tafeltennisseizoen met een thuisduel tegen FTTC 2. De teams uit Franeker zijn samen met TTV Ready (Leeuwarden, eerste divisie Noord) de hoogstgeplaatste teams van Fryslân. Waarom heeft Fryslân geen clubs die uitkomen in de vier landelijke divisies?

Wieb Roffel, voorzitter van de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB), afdeling Noord:
,,Met het Friese tafeltennis gaat het al jaren niet goed. Het aantal seniorenteams neemt af, en qua jeugdteams gaat het helemáál hard achteruit. Er zijn zo weinig tafeltennissers dat we met veel moeite nog net een competitie kunnen organiseren.
Tafeltennis krijgt ongetwijfeld te weinig media-aandacht. In de tijd van Bettine Vriesekoop was die er nog wel. Ik herinner me een Europees toernooi waaraan de zus van Trinko Keen meedeed. Dat werd live uitgezonden, iets wat nu niet meer voor te stellen is. Soms zie ik honkbal op televisie en dan denk ik: waarom geen tafeltennis?
Clubs moeten meer de publiciteit zoeken, vind ik. Er is altijd wel een plaatselijk krantje waarin je de tafeltennissport kunt promoten. Daar wordt te weinig gebruik van gemaakt.
Jan Dirk Jansma, voorzitter van FTTC uit Franeker:
,,Er is nauwelijks media-aandacht voor het tafeltennis. De Chinees-Nederlandse dames komen bijna nooit in het nieuws. Li Jao heeft de Top 12 gewonnen, maar hoeveel mensen in Fryslân weten dat nou?
De laatste jaren nam het aantal jeugdleden bij ons wel af, maar dat aantal groeit nu weer. Onder andere doordat we een nieuwe jeugdtrainer hebben en we proberen de sport te promoten op basisscholen. In plaats van een gewone gymles krijgen de kinderen bij onze vereniging tafeltennisles.
Jan Vlieg, oud-bondscoach en tegenwoordig trainer/coach van Klazienaveen:
,,De tafeltenniscultuur van Fryslân is blijven steken in de tijd van de hunebedden. Er is de laatste dertig jaar absoluut geen progressie geboekt. Op bestuurlijk niveau is er geen visie, enthousiasme of know-how. Men heeft daar ideeën die uit het stenen tijdperk stammen. Dat kun je nog goedmaken op technisch niveau, maar dat is al net zo slecht.
FTTC is een van de weinige clubs waar nog wat gebeurt. Ready uit Leeuwarden speelt op hetzelfde niveau, maar dat is meer een soort TTV Van den Berg. Harry van den Berg speelt al veertig jaar in het eerste team, momenteel samen met zijn twee zonen. Die club heeft niet het vermogen om nieuwe jeugdleden aan te trekken.
In de jaren negentig was ik trainer van Suzan Derks, die uiteindelijk het Nederlands damesteam heeft gehaald. Iedereen wist dat, behalve heel Fryslân. Op dit moment tafeltennissen Henk Jan Wils en Arnoud Meijer, net als Derks twee rasechte Friezen, in de eerste divisie bij Klazienaveen. Ze trainen in Groningen, want niemand in Fryslân heeft op dat landelijke niveau aandacht voor het tafeltennis.’’
i In het sporttribunaal peilt de sportredactie van het Friesch Dagblad wekelijks de meningen van kenners over een actueel item in sportwereld. Vragen en opmerkingen? Mail naar sport@frieschdagblad.nl of bel: 058-2987675.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties