Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 14 september 2009

Heerenveen: wel kansen, geen punten

Heerenveen - In de derby tegen FC Groningen kreeg sc Heerenveen zaterdag wel kansen, maar geen punten. Een bittere pil voor de ploeg van interim-trainer Jan de Jonge, die voor het eerst sinds 1997 weer eens een noordelijk onderonsje verloor. Maar Heerenveen speelde eindelijk weer eens op z’n Heerenveens.

Door Bert Kalteren
Het verlies was een teleurstelling voor de Friese club, die het ‘tijdperk-De Jonge’ met een zege had willen inluiden. Het pakte anders uit, al had Heerenveen op basis van het vertoonde spel en het aantal kansen op z’n minst recht gehad op een gelijkspel. ,,We hebben beste kansen gehad en daar moet je één van maken. Dat heeft te maken met een gebrek aan scherpte en concentratie’’, aldus De Jonge.

sc Heerenveen - FC Groningen 0-1

Toch waren er volgens de oefenmeester voldoende aanknopingspunten om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. ,,Als je ziet wat we gebracht hebben, dan kan ik niet eens ontevreden zijn. Het omslagpunt is nog niet gekomen, maar ik ben er voor honderd procent van overtuigd dat we het gaan omdraaien.’’ Qua bezetting is er op het veld niet zo veel veranderd. De grootste verandering was de positie van Kristian Bak Nielsen, die tegen Groningen als rechterverdediger begon. Op links verving Gerry Koning de geblesseerde Goran Popov (nek).
De thuisclub speelde naar voren toe met drie man op lijn achterin. Dan is het zaak op het middenveld door te dekken en het duurde even alvorens alle neuzen in dezelfde richting stonden. Maar daarna nam Heerenveen het commando over. Dat het nog niet helemaal van een leien dakje ging is niet zo vreemd, want qua positiespel valt er nog wel het een en ander aan te sleutelen. Op het middenveld bewees Michal Svec helemaal terug te zijn en dat gold ook voor Roy Beerens, die over zijn dip heen lijkt te zijn.
Beerens had voor rust de score open moeten breken, maar doelman Luciano redde met voet, nadat eerder Hernan Losada in kansrijke positie al had gemist. In dat opzicht is er nog niet veel veranderd, maar het feit dat Heerenveen weer kansen creëert, naar voren en met passie speelt, wist het publiek wel te waarderen. De beloning in de vorm van een doelpunt bleef uit. Ook na rust toen de vrijstaande Gerald Sibon een hoekschop van Beerens naast kopte.
Tot overmaat van ramp sloeg Groningen in de tegenaanval genadeloos toe. Invaller Goran Lovre bediende de onzichtbare Deen Morten Nordstrand, die handig profiteerde van een communicatiestoornis in de Friese defensie, 0-1. Heerenveen had daarna via Sibon opnieuw moeten scoren. De aanvaller passeerde Luciano met een lob, maar verdediger Adreas Granqvist bracht redding op de lijn. In de extra tijd moest Michael Dingsdag na zijn tweede gele kaart (twee keer gevaarlijk spel) voortijdig vertrekken.
,,We hebben vandaag niet verdiend gewonnen, maar ik vind wel dat we hier in de acht jaar onder Ron Jans een keer verdienden om te winnen. Ik hoop dat dit het definitieve omslagpunt is voor ons’’, zei Jans na de eerste seizoenzege van Groningen. Zo ver is Heerenveen, dat zich nu gaat opmaken voor het duel in de Europa League tegen Sporting Clube de Portugal, nog niet. ,,Daar hopen we ook een goed figuur te slaan’’, aldus De Jonge.
Heerenveen - FC Groningen 0-1 (0-0). 61. Nordstrand 0-1. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 26.100. Rode kaart: 90. Dingsdag (2x geel, Heerenveen). Gele kaart: Bak Nielsen (Heerenveen), Zonneveld, Lovre (FC Groningen).
Heerenveen: Lejsal; Bak Nielsen, Breuer, Dingsdag en Koning (71. Papadopulos); Grindheim, Losada en Svec (61. Elm); Beerens, Sibon en Paulo Henrique (71. Assaïdi).
FC Groningen: Da Silva; De Roover, Granqvist, Svejdík en Stenman; Enevoldsen, Holla, Van de Laak en Zonneveld (57. Lovre); Pedersen (71. Ajilore) en Nordstrand (86. Matavz).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties