Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Economievrijdag, 18 september 2009

Europese Unie is eensgezind op G20
Koos van Houdt
Brussel - In 2010 zullen alle lidstaten van de Europese Unie nog hun economie stimuleren. De uitgaven van de overheid zullen op het niveau van de afgelopen jaren worden gehouden. Maar intussen worden wel plannen gemaakt om vanaf 2011 de uitgaven weer in balans te brengen. Op langere termijn blijft de Europese doelstelling om de tekorten dicht bij nul te houden of zelfs een overschot op de begrotingen aan te houden.
De regeringsleiders van de Europese Unie hebben dit gisteravond op een informeel beraad in Brussel vastgelegd. Met deze boodschap gaat de Europese Unie volgende week vrijdag naar Pittsburgh, waar onder leiding van de Amerikaanse president Obama voor de derde keer in een jaar een bijeenkomst van de G20 zal worden gehouden.
De afspraak is pikant tegen de achtergrond van de algemene beschouwingen van de afgelopen dagen in de Tweede Kamer. De formulering loopt namelijk behoorlijk parallel met de werkwijze, die het kabinet in de Miljoenennota heeft voorgesteld. De gehele oppositie liep daartegen te hoop. De VVD-fractie legde er zelfs tot groot verdriet van premier Balkenende een motie van wantrouwen over op tafel. Maar het kabinet kan er nu op wijzen dat nu in alle lidstaten dezelfde procedure zal worden gevolgd.
De regeringsleiders stelden gisteravond tijdens hun diner in Brussel vast, dat het nog lang niet vast staat dat we op een dieptepunt zitten en dat het vanaf nu alleen maar beter zou kunnen gaan. ,,De risico’s van een terugval zijn duidelijk aanwezig”, zei de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, die de bijeenkomst voorzat. Hij zei gisteravond verder dat nog slechts tachtig dagen resten voordat in Kopenhagen een top van de Verenigde Naties bijeenkomst om nieuwe afspraken te maken over een Klimaatverdrag.
,,Die onderhandelingen verlopen nog steeds veel te langzaam”, stelde hij vast. Hij kondigde aan zijn eigen tijd als voorzitter van de Europese Unie de komende weken en maanden vooral te zullen besteden aan het vlot trekken van deze onderhandelingen. Ook hier loopt de redenering parallel met de uitkomst van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Ook premier Balkenende sprak zijn bereidheid uit zelf veel tijd te besteden aan deze onderhandelingen.

Aanpak bonussen

De premier zei gisteravond in de Tweede Kamer verder dat hij samen met minister Bos (Financiën) de Nederlandse afspraken over het terugdringen van bonussen in de bankensector via een brief onder de aandacht heeft gebracht van de andere deelnemers aan de G20 in Pittsburgh. Ook daarvoor kreeg het kabinet gisteravond de steun van de andere Europese regeringsleiders. Die spraken in Brussel af dat de Europese Unie volgende week bij de top van de G20 ook zal inzetten op het beperken van de bonussen. ,,Genoeg is genoeg”, zei de Zweedse premier Reinfeldt.
Hij zei dat ,,we zullen proberen wereldwijd deze zaken te regelen”. Een crisis als de huidige mag niet weer voorkomen, zei hij. En een tweede keer ,,willen we de gevolgen niet weer afwentelen op de belastingbetalers”. Het is allemaal nodig, zei hij, omdat de werkloosheid in de Europese Unie mogelijk met nog eens negen miljoen zal stijgen. ,,Bijna net zoveel als het totaal aantal inwoners van mijn land”, zei hij.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties