Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 18 september 2009

Zendingsstichting PKN verliest fors aan beleggingen
Utrecht - De stichting de Zending der Protestantse Kerk heeft in 2008 bijna 8 miljoen eigen vermogen verloren op de aandelenmarkt. Doordat de aandelen van de stichting bijna de helft aan waarde verloren is het eigen vermogen geslonken naar een kleine 29 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening van de stichting over 2008, die volgende week vrijdag wordt besproken door de kleine synode van de Protestantse Kerk. De kleine synode stelt de financiële zaken van de kerk vast.
De stichting beheert vermogen dat afkomstig is uit de middelen van de vroegere Nederlandse Hervormde Kerk. Doel is sinds het jaar 2000 (het moment dat de stichting vermogensbeheer tot haar hoofddoel kreeg) om ‘zo hoog mogelijk opbrengsten van dit vermogen te generen ten behoeve van het werk van de afdeling zending van de PKN’. Dit gebeurt door beleggingen. Daarbij mag het vermogen niet onder de twintig miljoen euro zakken. De belegginen van de stichting zijn gemiddeld ruim 27 procent minder waard geworden: de aandelen daalden 47 procent en de obligaties 13 procent.
Het bestuur verwacht vooralsnog voor 2009 wel het afgesproken bedrag van 3 miljoen te kunnen overmaken naar de hulp- en zendingsorganisatie Kerk in Actie. Ondanks de tegenvallende resultaten zijn er geen onverantwoorde beleggingsrisico’s genomen, meent het bestuur. De stichting had onder meer obligaties van drie banken - Lehman Brothers, Landsbanki en het door Lehman opgekochte Deutsche Pfandbrief AG - die nu in staat van faillissement zijn. Het eigen vermogen zit nu weer ongeveer op het peil van het jaar 2000.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Schandalig, het is van de zotte dat liefdadigheidsgelden worden gebruikt om te beleggen. Gelden in handen van goedbedoelde amateurs.

H.M. Bloem, Apeldoorn - maandag, 21 september 2009


Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties