Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportvrijdag, 13 november 2009

Leeuwarders stunten met zege op EiffelTowers
Aris recht rug in slotfase en wint opnieuw

Den Bosch - Een goede slotfase heeft De Friesland Aris gisteren in Den Bosch de tweede opeenvolgende zege opgeleverd. Door de stunt tegen topploeg EiffelTowers - de vierde zege in negen duels - doen de Leeuwarder basketballers met de vijfde plaats volop mee in de play-offstrijd én nam het zelfvertrouwen opnieuw toe.

Tot het gewonnen thuisduel van zaterdag tegen Rotterdam had Aris drie nederlagen op rij geleden. En hoewel het een moeizame zege werd tegen de hekkensluiter overheerste zaterdag vooral opluchting en blijdschap over het resultaat an sich. Het goede gevoel van eindelijk weer een overwinning in combinatie met herwonnen zelfvertrouwen, werkte gisteravond door in het treffen met EiffelTowers. Coach Pete Miller sprak van een ,,nice victory” na de zege in Den Bosch. Maar het was vooral ook een verdiende zege.

Den Bosch - Aris 74-78

Aris toog naar Brabant in de wetenschap dat het EiffelTowers in de voorbereiding al klopte. Dat gebeurde medio september op het Twentetoernooi. In een wedstrijd waarin de Leeuwarders destijds veelbelovend spel lieten zien, werd met 82-75 gewonnen.
Zoiets garandeert - net als de zege van zaterdag op Rotterdam - echter niets en dat werd in de Maaspoort ook duidelijk. Zo kwam Aris vroeg in de wedstrijd met elf punten voor, maar kon het daar nauwelijks van genieten. Want nog voor de pauze kwam thuisclub EiffelTowers - waarmee de Leeuwarders een samenwerkingsverband hebben - terug in de wedstrijd.
,,En dan sta je bij rust ineens een punt achter. We deden onszelf dat aan, wíj lieten ze terug komen. En dus zijn er in de rust harde woorden gevallen”, erkende coach Miller. De donderspeech had effect. Want ondanks de 40-39 achterstand en het weggooien van elf punten voorsprong, liet Aris allesbehalve het hoofd hangen. ,,Iedereen heeft vervolgens gedaan wat-ie moest doen. Het was wat dat betreft een echte teamprestatie.”
Zo simpel als het klinkt was het echter niet. Want de Leeuwarders moesten hard werken voor hun vierde competitiezege van het seizoen. De teamprestatie waar Miller op doelde, kwam in de slotfase het best tot uiting. Want op dat moment liet Aris zien dat het met deze spelersgroep ook gedisciplineerd een wedstrijd naar zich toe kan trekken; een goed teken.
Met nog iets meer dan vier minuten te spelen leidde EiffelTowers namelijk met vijf punten verschil toen Miller een time-out aanvroeg. ,,Ik had het gevoel dat we de wedstrijd nog konden winnen en dat heb ik de jongens ook gezegd. Ze moesten er zelf ook in geloven. Dat deden ze”, concludeerde de Amerikaan tevreden.
Het zorgde voor het verschil in de wedstrijd. Want Aris slaagde erin om de achterstand van vijf punten in de laatste minuten om te buigen in een zege met vier punten verschil.
Aris scoorde in die slotminuten precies zoals ze moest doen, terwijl de thuisclub fouten maakte. De Leeuwarders bleven koel en trokken de op basis van het spel verdiende zege naar zich toe. Het benutten van de vrije worpen in de slotfase was belangrijk, maar dat gold nog meer voor de driepunter van Rein van der Kamp vlak voor tijd. Die cruciaal was voor het veiligstellen van de zege.
De vierde dus in negen duels, waardoor Aris het met een vijfde plaats prima doet in de strijd om de play-offs. ,,Al had ik vooraf gerekend op vijf of zes zeges in de eerste negen wedstrijden, in plaats van vier”, benadrukte Miller nog even.
Het uitduel in Den Bosch was de eerste van drie lastige op rij: zaterdag wacht Leiden, de week erna Groningen. Miller: ,,Vanavond gingen er heus dingen fout, maar deze zege is goed voor het zelfvertrouwen. Hopelijk helpt ons dat zaterdag tegen Leiden.”
Den Bosch - De Friesland Aris 74-78 (21-21, 19-18, 18-20, 16-19). Cijfers Aris; topscorers: Jayme Miller 17, Keith Spencer 13, Rein van der Kamp 13, Craig Moore 11. Rebounds: Spencer 12. Assists: Tristan Blackwood 6, Craig Moore 5.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties