Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiovrijdag, 13 november 2009

‘Kwalijk dat naam PvdA verdwijnt’
Niet iedereen is blij met de SAM in Littenseradiel
Wommels - Leden van de PvdA in Littenseradiel reageren verdeeld op het plan van het bestuur om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een samenwerkingsverband aan te gaan met GrienLinks, D66 en enkele leden van de SP. De meeste PvdA-leden zijn voor. Enkele leden zijn tegen of hebben hun twijfels.
Een tegenstander van de samenwerking is het PvdA-raadslid Jan van der Meulen uit Boazum. ,,Ik vind het geen positieve ontwikkeling. Het is een kwalijke zaak dat de naam PvdA in Littenseradiel verdwijnt’’, aldus Van der Meulen. Hij zegt dat het samenwerkingsverband uit nood is geboren. Volgens Van der Meulen wil het PvdA-afdelingsbestuur voorkomen dat de partij bij de komende verkiezingen te veel verlies lijdt. Door samen te werken met D66, GrienLinks en de SP-leden in Littenseradiel kan de schade beperkt worden.
In 2007 was er een bestuurscrisis in Littenseradiel. Samen met de VVD diende de fractie van de PvdA een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Liemburg. De leden van de PvdA waren hier niet van gediend. Zij riepen de fractie op het matje. Dit leidde tot een scheuring in de partij. Twee raadsleden, Arie van Vliet en Jan van der Meulen, bleven de PvdA trouw. De raadsleden Jan Waterlander, Cocky Meelker en Wil Stoppels gingen verder als Djip Read.
Dinsdag trakteerden de initiatiefnemers van SAM beschuit met muisjes en een poppeslokje, in het café in Jorwert. Op 30 november moeten de leden van de vier partijen tijdens een gezamenlijke vergadering hun goedkeuring aan het plan geven.
De SP doet officieel niet aan het samenwerkingsverband mee. De partij heeft geen afdeling in Littenseradiel. Dat mag niet van het hoofdbureau, omdat er te weinig SP-leden wonen: 35, terwijl er minimaal vijftig nodig zijn. In de gezamenlijke brief aan de leden van de partijen in het samenwerkingsverband staat dat daarom dat SAM staat voor PvdA, D66, GrienLinks en anderen. Met ‘anderen’ wordt de SP bedoeld. ,,Deze passage in de brief roept veel vragen op’’, aldus PvdA-lid Chris van Beek uit Easterlittens. ,,Het is een heel vreemde situatie dat de SP niet als voorwaardige partij meedoet.’’
Van Beek is overigens niet tegen de samenwerking. ,,Ik ben altijd een voorstander geweest van samenwerking met linkse groeperingen. Maar dan moet het wel om gelijkwaardige partners gaan en dat is bij de SP niet aan de orde’’, aldus Van Beek, die enkele jaren terug wethouder was in Littenseradiel.
PvdA-lid Tine Folkerts-Seffinga, die ook jarenlang wethouder is geweest, is voor de samenwerking. Ze is blij dat een groepje jonge partijgenoten de schouders eronder zet en van de PvdA probeert te redden wat er te redden valt. ,,Wy binne as PvdA yn Littenseradiel tige besmet rekke’’, aldus Folkerts. Ze vindt het niet erg dat de naam PvdA de komende jaren weinig wordt gebruikt. ,,De PvdA krijt sa even de kâns om op adem te kommen. In pear jier yn de lijte, dan sjogge we oer fjouwer jier wol wer.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties