Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportwoensdag, 7 april 2010

Friese Boys en de kunst van het wisselen

Kollumerzwaag - Of je nu Dick Advocaat, Gerard Kemkers of Auke Feenstra heet: de kunst van het wisselen moet je beheersen. Feenstra is coach van Friese Boys en heeft geen gelukkige hand in het veranderen van de samenstelling van zijn team. Dat vinden althans de trouwe Friese Boys-aanhangers Herman Kempenaar, Pier Poortinga en Wijbe de Vries, die vanzelfsprekend acte de présènce geven als hun club aantreedt in de streekderby tegen Kollum (derde klasse B).

Sido Scholten
,,De trainer wisselt altijd dezelfde spelers”, meent Poortinga. ,,Hij vindt dat iedere bankzitter moet spelen. Ik denk dat je vandaag ook nog wel een wissel gaat zien”, voorspelt hij. Poortinga’s vermoeden wordt al in de eerste helft bevestigd, al heeft het dit keer te maken met een blessure.
,,Een jonge speler als aanvaller Jesse van Balen wordt vaak gewisseld voor een verdediger. Verdedigen kunnen we niet zo goed”, legt Wijbe de Vries uit. ,,Auke Feenstra is een beste jongen, maar de vele wisselingen zijn niet goed voor het team”, vult Kempenaar aan. ,,Maar we hebben wel de nodige blessures en schorsingen.”
Het zit Friese Boys sowieso niet erg mee dit seizoen, vinden de mannen. Afgelopen zaterdag gaf het team in de laatste minuut een zeker lijkende zege uit handen tegen Wykels Hallum (1-1). ,,Dat was zuur”, blikt Poortinga terug. ,,We geven veel weg in de slotfase. Tegen Rijperkerk (in november, SS) stonden we 3-0 voor, maar werd het nog 3-3. Ook toen werd er weer flink gewisseld.” De ploeg uit Kollumerzwaag heeft sinds oktober 2009 geen duel meer gewonnen en speelde acht van zijn vijftien wedstrijden gelijk.
De kameraden hebben belangeloos meegewerkt aan de bouw van de tribune, die goed gevuld is voor de derby tegen Kollum. ,,Dit was ooit een wedstrijd waarbij de spelers met bloed in hun schoenen speelden”, vertelt De Vries. ,,Maar die rivaliteit bestaat tegenwoordig niet meer zo. De tijden veranderen. Je trouwde vroeger ook niet met een meisje uit een ander dorp”, vergelijkt hij.
Poortinga heeft vroeger nog bij Kollum gespeeld. ,,Maar ik ben nu Rood- Wit. Voorheen lag ik wel eens wakker van een wedstrijd van Friese Boys. Nu pak ik een pilsje, ongeacht wat de uitslag is.” Ook Kempenaar gaat nog zelden huiswaarts met een slecht gevoel over de afloop. ,,De dagen dat ik met de pest in mijn lijf naar huis ging, zijn voorbij.”
Coach Feenstra, die na dit seizoen wordt opgevolgd door Henk de Boer van Wykels Hallum, geeft voor de wedstrijd aan dat het derbygevoel leeft binnen de selectie van Friese Boys. ,,De spelers van beide teams kennen elkaar, dus zo wordt het door hen wel ervaren.”
Hoewel de publieke belangstelling heel behoorlijk is, wil de derbysfeer echter niet echt losbranden. Pas laat in de tweede helft komen de toeschouwers. los. Er wordt door de bezoekende supporters uit Kollum een paar keer heftig gereageerd op de grensrechter van de thuisclub. ,,Een centimeter is ook buitenspel”, doet De Vries een duit in het zakje. ,,Het wordt nu een beetje derbyachtig.”
Maar de enigen die regelmatig moord en brand schreeuwen, zijn enkele kinderen die bij elke overtreding om rode en gele kaarten vragen. Aan dat laatste geeft arbiter Nijemcevic ruimschoots gehoor. Hij trekt achtmaal een gele prent, gelijk verdeeld over beide teams. Op de tribunes leidt het tot discussie over de gevolgen van de kaarten. ,,Irritaties leiden nog wel eens tot kaarten bij ons”, erkent Poortinga.
Kollum, nummer twee op de ranglijst, maakt het meeste aanspraak op de overwinning. De ploeg ziet een bal van de lijn gekeerd en raakt tot tweemaal toe het aluminium. Zodoende overheerst de tevredenheid bij de drie vrienden. Poortinga: ,,Wij horen gewoon thuis in de derde klasse. Alleen wat hoger op de ranglijst.” En wat de heren betreft met wat minder teamwisselingen.
Friese Boys - Kollum 0-0. Scheidsrechter: Nijemcevic (Leeuwarden). Gele kaarten: Jelle de Graaf, Wietse van der Land, Wietse van der Valle, Kees Hansma (Friese Boys), Richard Sonneveld, Denny Nicolai, Joop Pijnacker en Paul Bos (Kollum).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties